Bunul-simţ nu există. Adoptaţi odată Legea antitutun!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
fumat

Pe mai multe drumuri din Republica Moldova, atunci când ieşi dintr-o localitate observi un panou cu inscripţia „Drum bun!”. Câteva din aceste inscripţii au şi o replică (formatul nu-mi permite să o public), ce face aluzie la faptul că drumul nu-i deloc bun. Aşa e şi în cazul meu. Cu aceeaşi replică aş reacţiona şi eu dacă cineva mi-ar ura „Bună dimineaţa!”. De ce?

Pentru că are grijă vecinul de la acelaşi etaj să mi-o strice. El nu înţelege că nu-i frumos, etic, moral şi nici omeneşte ca să fumezi în scara blocului, iar, în rezultat, eu să nu pot respira normal în propria casă.

Recunosc, după ce l-am rugat o dată să nu mai fumeze în scară, câteva zile ieşea afară. Dar omul a considerat că n-are rost să se mai chinuie să coboare cinci etaje ca să fumeze la aer şi a revenit la practica sa veche...

Mi-am dat seama că bunul simţ nu există la mulţi vecini de bloc. În general, bunul simţ ar putea fi „ceva” de pe altă planetă care este aplicat foarte greu de noi. În acest caz, nu-mi rămâne decât să apelez la alte metode, pentru a-l convinge pe vecin să nu mai afume scara. Dar, deoarece nu sunt o persoană care ar fi în conflict cu legea, trebuie să apelez la metode legale. Care ar fi acestea?

Dacă am avea o lege antitutun, despre adoptarea căreia se discută ani de zile, aş fi apelat la instituţia care combate flagelul şi poate omul s-ar linişti. Dar nu avem o astfel de lege cu prevederi clare inclusiv în Codul contravenţional, deşi se află în Parlamentul de la Chişinău de mai mult de un an. 

Din păcate, deputaţii moldoveni nu se grăbesc să adopte legislaţia din domeniul controlului tutunului. Nu ştiu de ce. Putem doar presupune: ori nu par deranjaţi de statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (anual, în Moldova mor prematur de boli asociate cu fumatul circa 5.600 de persoane, iar printre fumătorii adulţi din ţara noastră mortalitatea de aceste boli ajunge la 42%, de vreme ce în Uniunea Europeană acest indicator constituie 27-28%, iar în Marea Britanie şi Finlanda este de 17-18%); ori au fost plătiţi cu sacii ca să tergiverseze adoptarea acesteia; ori fumează şi ei în scara blocului în care locuiesc.

P.S. Între timp, autorităţile îşi fac griji cum să dezvolte mai bine întreprinderea Tutun CTC.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite