Avantajele şi riscurile rezervării cu mult timp înainte a pachetelor turistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programarea vacanţei cu jumătate de an mai devreme devine tendinţă în rândul moldovenilor, care preferă din iarnă să-şi rezerve pachetul turistic pentru litoral, iar vara să-şi stabilească vacanţa pe pârtie. Despre avantajele, dar şi riscurile rezervării cu mult timp înainte a pachetelor turistice, reporterul IPN a vorbit cu mai mulţi manageri de turism de la Chişinău.


Directoarea Agenţiei de turism TopVoyage, Elena Fetescu, a declarat că cel mai mare avantaj pentru o rezervare cu mult timp înainte este preţul. Reducerile ajung şi până la 35%. Early booking e unica metodă ca să găseşti camere libere în orice hotel din orice staţiune, să rezervi locuri mai bune în autocar şi, desigur, un alt avantaj e că scapi de o bătaie de cap. Singurul dezavantaj este riscul să intervină ceva, astfel încât persoana să nu poată pleca în vacanţa planificată. În aceste condiţii pierde banii plătiţi în avans. Excepţiile ţin de situaţiile grave, care sunt prevăzute în contractele pe care clienţii le încheie cu prestatorii serviciilor de turism. Cât ţine de preferinţele turiştilor moldoveni, acestea rămân practic neschimbate. Cele mai solicitate rămân: Bulgaria, Turcia, Grecia. La fel, şi Spania.

Şi Mihai Ceban, manager în cadrul Agenţiei de turism „Panda Tur”, a confirmat că cel mai important avantaj al rezervării pachetelor turistice cu mult timp înainte este preţul, care este şi cu o treime mai mic decât oferta din sezon. Unii operatori propun pachete care permit persoanei, dacă intervine ceva şi nu mai pleca în vacanţă, să delege pe altcineva în locul său. Altfel, nu pierde banii investiţi. În ultimii ani, tot mai multă lume optează pentru rezervarea cu mult timp înainte, şi în cazul vacanţei de vară, dar şi a vacanţei de iarnă. De exemplu, sejururi la munte au fost programate încă din luna august, iar interesul pentru vacanţa de vară a apărut deja din noiembrie.

Corina Andriţchi, administratorul Agenţiei Family Travel, a menţionat că în sezon oferta nu mai este atât de variată, pentru că în mare parte camerele în hoteluri sunt rezervate. Or, făcând rezervarea din timp, alegerea este cu mult mai mare. Dezavantajul în cazul rezervării cu mult timp înainte îl constituie penalitatea care intervine dacă persoana îşi anulează vacanţa. Pentru a preveni riscul de a-şi pierde banii, Agenţia le oferă clienţilor un serviciu suplimentar, de asigurare. Apelând la acest serviciu, persoana care şi-a rezervat vacanţa, în cazul în care intervine ceva, îşi recuperează toţi banii. Costul unei asemenea asigurări este de până la 10 euro.

Anul acesta moldovenii, pe lângă concediile anuale, mai au opt zile libere – 8 martie (Ziua Internaţională a Femeii), 17 şi 24 de aprilie (a doua zi de Paşti şi de Paştile Blajinilor), 1 şi 9 mai (Ziua Solidarităţii Muncii şi Ziua Victoriei),1 iunie (Ziua Copiilor), 31 august (Ziua Limbii) şi 25 decembrie (Crăciunul). Anterior Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei a propus ca şi zilele de 8 mai, 2 iunie şi 1 septembrie să fie declarate libere, cu recuperare, însă iniţiativa a fost amânată din cauza unor obiecţii ale Ministerului Educaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite