Autorităţile arată cu degetul spre „cadrul legal” şi scapă basma curată în cazul exploziei din centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Chişinău scapă basma curată din povestea tragică a exploziei produse în centrul Capitalei. Acestea dau vina pe proprietarii cafenelei care „şi-au permis să folosească butelii de gaz” şi se ascund sub paravanul „cadrului legal” care prevede ca astfel de localuri, precum cafeneaua „La soacră”, să fie verificate doar o dată la trei ani.

Conducerea Primăriei Chişinău crede că incendiul de la cafeneaua „La Soacră” s-a produs din vina agentului economic „care şi-a permis să aducă în incintă butelii cu gaz” şi a încălcat legea „cu rea-credinţă”. Într-adevăr, Hotărârea Guvernului din 2007 cu privire la aprobarea regulilor generale de apărare împotriva incendiilor stipulează că „în clădirile întreprinderilor şi instituţiilor se interzice păstrarea şi utilizarea prafului explozibil, substanţelor explozibile, buteliilor cu gaze”. Tot legea prevede ca verificările să fie efectuate conform unui grafic de care agentul economic ştie.

Toate actele au fost în regulă

Marcela Donţu, şefa Secţiei reglementarea activităţii unităţilor de alimentaţie publică din cadrul Primăriei, afirmă că localul „La soacră” a prezentat toate actele necesare pentru a obţine autorizaţie de funcţionare. „Toate actele au fost în regulă, altfel nu ar fi primit autorizaţia de funcţionare. Au prezentat cererea de eliberare a autorizaţiei, aprobarea sanitară, cea sanitar-veterinară, contractul de arendă. Din câte îmi amintesc, ei foloseau o plită electrică şi nu o butelie de gaz”, afirmă Marcela Donţu. Şi Centrul de Sănătate Publică susţine că, la momentul verificării, localul întrunea toate condiţiile sanitare. „Pe noi ne interesează caliatatea produselor alimentare şi păstrarea acestora, normele sanitaro-igienice. Nu intră în competenţele noastre să verificăm buteliile de gaz sau alte utilaje. Autorizaţia pompierilor este finală. Ei verifică normele de siguranţă”, afirmă Veronica Istrati, ofiţerul de presă al Centrului de Sănătate Publică.

Piaţa Centrală, verificată o dată la trei ani

Liliana Puşcaşu, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, spune că pompierii nu acordă autorizaţie şi aviz pentru astfel de obiective. „Complexul Piaţa Centrală a fost verificat, conform legislaţiei în vigoare, în anul 2014. Acest agent economic (localul în care s-a produs explozia - n.r.) a fost deschis în anul 2015, respectiv pompierii nu au avut competenţă să-l verifice. Conform legislaţiei, astfel de obiective se verifică o dată la trei ani”, ne explică Liliana Puşcaşu. Aceasta precizează că folosirea buteliilor cu gaze este interzisă şi că proprietarii cafenelei trebuie să răspundă pentru exploatarea lor.

De vină e cadrul legal imperfect

Autorităţile susţin că nu au putut preveni o asemenea situaţie din cauza cadrului legal imperfect. Deputatul Zinaida Greceanîi, membru al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, crede că legea trebuie modificată urgent. „Sigur că verificările trebuie să fie inopinate şi mai dese. Este o iresponsabilitate din partea autorităţilor. Legea trebuie respectată de dragul cetăţenilor, nu a verificărilor”, spune Greceanîi. Totodată, Partidul Socialiştilor solicită demisia primarului general, Dorin Chirtoacă, directorului interimar al Pieţei Centrale, Veaceslav Balan şi a pretorului sectorului Centru, Oleg Poiată. Socialiştii consideră că anume aceşti funcţionari se fac vinovaţi de deflagraţia care s-a produs pe 9 ianuarie în cafeneaua „La soacră”.

Totuşi, până când statul va conştientiza că astfel de tragedii se produc nu doar din vina agenţilor economici, dar şi a legislaţiei permisive pe care o acceptă tacit sau a corupţiei din rândul funcţionarilor care nu mai poate fi combătută, rămâne doar să sperăm ca oamenii nevinovaţi să nu aibă de suferit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite