Alcoolul nu aduce copii sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile însărcinate trebuie să refuze orice băutură care conţine alcool în timpul sarcinii, la etapa de planificare a sarcinii şi în timpul alăptării copilului dacă îşi doresc o naştere în termen şi dezvoltarea normală a copilului pe viitor.

Campania internaţională „Too Young To Drink” („Sunt prea mic ca să beau”), care se defăşoară în peste 30 de ţări ale lumii, ajunge în premieră în Republica Moldova. 

Evenimentul are drept scop prevenirea Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale prin informarea viitoarelor mame despre daunele alcoolului asupra fătului şi dezvoltarea copilului.

Sindromul Alcoolic Fetal

Potrivit medicilor de la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1, femeile care refuză consumul de alcool în timpul sarcinii vor naşte în termen, vor preveni îmbolnăvirea fătului şi creierul se va dezvolta normal. Alcoolul dăunează cel mai grav copilului, iar cea mai gravă consecinţă pe durata sarcinii este Sindromul Alcoolic Fetal (SAF), care include afecţiuni înnăscute provocate de consumul alcoolului de către mamă în timpul sarcinii şi rămân la copil pentru toată viaţa. Copiii cu SAF au întârzieri în creştere şi greutate, au anomalii ale feţei (buza superioară foarte îngustă şi ochi mici), au un comportament dificil, comit fărădelegi şi au probleme cu legea, deseori au nevoie de asistenţă socială şi medicală pe parcursul vieţii.

Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale, pe lângă SAF, mai include şi alte afecţiuni, cum ar fi deficienţe de vorbire, de vedere sau malformaţii renale şi cardiace, concentrare slabă, dificultăţi la învăţătură, dereglări de comportament şi dereglări ale sistemului nervos.

Mitul consumului de vin

„Consumul de vin pentru ridicarea hemoglobinei şi pentru pofta de mâncare este un mit. Alcoolul trebuie utilizat în afara sarcinii dacă mama vrea să aibă un copil sănătos”, ne spune Dumitru Şişcanu, şef secţie consultativă la Spitalul Municipal Nr. 1.

La fel de important în dezvoltarea copilului este tata, care poate avea o contribuţie negativă dacă consumă alcool până la conceperea copilului. De asemenea, afecţiunile STAF se pot transmite genetic, mai ales pe linia mamei.

Potrivit şefului centrului Psiho-socio-pedagogic, Svetlana Gorea, un risc mare în dezvoltarea sistemului nervos îl au copiii care consumă alcool până la vârsta de 18 ani. „Copilul nu are nevoie de vin pentru creştere. Este un mit”. O campanie de sensibilizare a populaţiei ar fi binevenită din partea producătorilor vinicoli din Republica Moldova. „Am văzut în România pe eticheta sticlelor de alcool că era scris «nu se recomandă femeilor însărcinate»”, menţionează Svetlana Gorea.

Acţiunea de informare este organizată de Alianţa Europeană pentru prevenirea Tulburărilor din Spectrul Alcoolismului Fetal , Reprezentanţa Organizaţiei Medecins du Monde în Republica Moldova, A.O. Progres prin Alternativă, Spitalul Municipal nr. 1, Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare, Clubul Familiilor şi Dispensarul Republican de Narcologie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite