În căutarea migranţilor calificaţi. Moldovenii vor putea lucra legal în Italia prin stagii de formare profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii vor putea munci legal în Italia prin efectuarea unui stagiu platit, care prevede, pe lângă cheltuielile de cazare, masă şi transport, şi un program de instruire şi formare profesională. Ambasadorul Italiei la Chişinău, Enrico Nunziata, a precizat că o astfel de iniţiativă face parte din procesul de migraţie circulară, prin care se doreşte „o calificare a migraţiei în spaţiul italian”.

Ambasadorul a salutat lansarea programului „Mobilitatea Internaţională a Forţei de Muncă”, în cadrul unei conferinţe organizată de către Camera de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiană, prin care muncitorii moldoveni pot intra pe piaţa italiană.

Oportunităţi pentru companiile italiene, moldoveneşti sau mixte

Nunziata a amintit că implementarea Acordului de Liber Schimb ar trebui să aducă mai mult optimism cetăţenilor Republicii Moldova, mai ales în contextul în care Republica Moldova are nevoie de instruire şi formare profesională. „Companiile italiene, moldoveneşti sau mixte trebuie să profite de această oportunitate. Dacă firmele moldoveneşti vor să concureze cu firmele italiene în viitor trebuie să-şi însuşeacă standardele europene şi trebuie să respecte anumite norme. Ce ne dorim este să creăm o migraţie circulară şi să oferim posibilităţi de muncă şi dezvoltare profesională tutoror cetăţenilor Republicii Moldova care doresc acest lucru”, a subliniat ambasadorul. În opinia sa, calificarea profesională a oamenilor activi pe piaţa moldovenească va contribui la dezvoltarea şi creşterea economică a Republicii Moldova.

Stagiile formative califică fluxurile de intrare în Italia

Stagiile de lucru în Italia ale muncitoriilor moldoveni vor avea o durată de trei, respectiv saşe luni, până la finalizarea proiectului pe data de 31 decembrie 2015. Acestea presupun asigurarea tuturor cheltuielilor de cazare, masă şi transport, inclusiv o indemnizaţie lunară de aproximativ 500 de euro. Cetăţenii care vor să efectueze un stagiu de muncă în Italia, trebuie să fie din state care nu fac parte din Uniunea Europeană, precum Albania, Egipt, Filipine, Maroc, Mauritius, Moldova, Serbia, Sri Lanka, Tunisia etc. Destinatarii acestui program trebuie să fie rezidenţi ai ţărilor de origine şi să prezinte dovada finalizării studiilor. În acelaşi timp, aceştia trebuie să cunoască limba italiană la nivel A1, trebuie să prezinte documente doveditoare în sensul acesta şi trebuiesc identificaţi de către companiile şi organizaţiile italiene cu sediul social sau operativ în ţara de origine a beneficiarului.

În următoarea lună va avea loc selecţia candidaturilor pentru companiile care vor să se înscrie într-un astfel de program. Firmele trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Astfel, trebuie să dovedească că nu se află în faliment sau insolvenţă şi au o existenţă de peste un an pe piaţa muncii. O altă condiţie este înscrierea la Camera de Comerţ Italiană sau mixtă.

Programul îşi propune să contribuie la calificarea migraţiei în spaţiul italian şi promovează în acelaşi timp mecanisme de echilibrare a cererii şi ofertei pe piaţa de muncă. Pe termen lung, programul exploatează modalităţile durabile pentru mobilitatea internaţională a muncitorilor. Programul nu prevede asigurări ulterioare de angajare în Italia pentru cei care vor efectua aceste stagii. După finalizarea stagiului beneficiarii se vor întoarce în ţara de origine.

Migraţia circulară este mişcarea fluidă a persoanelor în diverse state, inclusiv deplasări temporare sau pe termen mai lung, care pot fi utile tuturor actorilor implicaţi, dacă are loc voluntar şi dacă sunt legate de existenţele pieţei de muncă în ţările de origine şi destinaţie. Munca sezonieră, cursurile de pregătire profesională, detaşările la nivel de întreprinderi sau stagiile formative sunt intrumentele de migraţie circulară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite