Sergiu Sîrbu: Nu avem o restricţie pentru organizarea referendumului în ziua alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumul este o cale democratică directă de a consulta cetăţenii pe problemele importante din ţară şi actualmente nu există o restricţie ca acesta să fie organizat în ziua parlamentarelor, a declarat deputatul democrat Sergiu Sîrbu.

„Personal, consider că nu avem o restricţie să fie desfăşurat referendumul în ziua alegerilor. Legea prevede restricţii cu 60 de zile până la şi 60 după alegerile generale şi în ziua altui referendum republican. Legea nu prevede că nu putem exact în ziua altor alegeri să facem referendum. Probabil, s-ar impune o anumită clarificare tehnică în lege aici, dar asta ţine de aspectul pur juridic”, a declarat deputatul în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.

Potrivit lui, PDM nu are o decizie bătută în cuie privind desfăşurarea referendumului, este o variantă şi chiar ar fi interesant să fie examinată şi opinia poporului în acest sens. Totodată, parlamentarul susţine că organizatorii trebuie să fie atenţi pentru că există şi anumite riscuri. „Un referendum picat pe această întrebare ar putea să aducă mai puţine beneficii”, spune Sergiu Sîrbu..

Vicepreşedintele Parlamentului, Valeriu Ghileţchi, spune că prin iniţiativa introducerii „integrării europene” în Constituţie s-a vrut şi unificarea forţei pro-europene din Parlament. În opinia lui, ambele tabere pro-europene din legislativ ar trebui să lase la o parte supărările şi nemulţumirile şi să se gândească la viitorul care vor să-l construiască. „S-a propus să se transmită un mesaj. A fost un test, dacă noi suntem dedicaţi acestui mesaj. Dacă noi decideam şi introduceam „integrarea europeană” în Constituţie, asta ne-ar fi ajutat şi mai mult, mai ales că suntem într-o campanie electorală, ca să mergem deschis în faţa cetăţenilor şi să le spunem că aceasta este calea pe care o vedem pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, spune Valeriu Ghileţchi.

Reprezentanţi ai partidelor parlamentare de opoziţie au declarat anterior că organizarea în ziua alegerilor parlamentare programate pentru 24 februarie 2019 a unui referendum în chestiunea vectorului european ca model de dezvoltare a ţării este interzisă de lege.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite