Protest în timpul şedinţei Adunării Populare a Găgăuziei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Zeci de oameni s-au adunat marţi, 9 aprilie, în faţa clădirii Adunării Populare a Găgăuziei, unde parlamentarii locali s-au întrunit în şedinţă. Protestul a fost organizat în susţinerea başcanului Irina Vlah, care a refuzat să semneze proiectul cu modificări în legislaţia electorală locală, adoptat anterior de către Adunare, transmite IPN.

Dacă modificările vor fi promovate, alegerile vor fi considerate valabile dacă la ele se vor prezenta nu mai puţin de 50% din alegătorii înscrişi pe liste. Acum, prezenţa la vot pentru validare este cel puţin 33% din alegători. Potrivit altei modificări, singura sursă pentru întocmirea listelor electorale va fi registrul alegătorilor al UTA Găgăuzia, constituit în baza Registrului naţional al alegătorilor.

Başcanul Irina Vlah a refuzat să promulge aceste modificări. În cadrul şedinţei Adunării Populare, ea a invocat încălcări de procedură la aprobarea proiectului, menţionând că acesta nu a fost remis spre examinare şi avizare în comisiile şi în subdiviziunile de profil.

După intervenţia başcanului, deputaţii au decis, cu votul majorităţii, constituirea unei comisii speciale, formată din deputaţi, dar şi din reprezentanţii Comitetului Executiv, pentru modificarea legislaţiei electorale.

În şedinţa Adunării Populare din 18 martie, alegerile başcanului Găgăuziei au fost transferate de pe 19 mai pe 30 iunie. În aceeaşi şedinţă, Adunarea Populară a operat şi modificările în legislaţia electorală locală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite