Posturile de control de la Varniţa au fost demontate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Post intern de control
Post intern de control

Posturile instalate prin decizie unilaterală de către partea transnistreană în Zona de securitate, între satul Varniţa şi cartierul Severnîi din oraşul Bender, au fost scoase. Decizia a fost luată de Comisia Unificată de Control (CUC), care s-a reunit sâmbătă într-o şedinţă de urgenţă.

„Două vagoane au fost scoase noaptea trecută, altele două sunt demontate după şedinţa CUC”, a declarat pentru IPN şeful Biroului pentru Reintegrare, George Balan.

Autorităţille moldovene au calificat acţiunile separatiştilor drept o provocare menită să tensioneze situaţia în Zona de securitate. Chişinăul insistă ca militarii pacificatori să fie înlocuiţi cu o misiune internaţională civilă.

„Constatăm cu regret şi de această dată că aceste acţiuni ale structurilor transnistrene, de rând cu decizia de a împiedica activitatea în uniformă de serviciu a poliţiştilor moldoveni în oraşul Bender, intenţia de a debranşa penitenciarele moldoveneşti din Bender de la energia electrică şi sursele elementare de existenţă, ridicarea plăcuţelor de înmatriculare de pe unităţile de transport moldoveneşti, introducerea unor tarife discriminatorii la achitarea serviciilor comunale pentru angajaţii organelor constituţionale de drept, sunt menite să tensioneze şi destabilizeze intenţionat situaţia din Zona de securitate. Totodată, astfel de acţiuni instigatoare pot submina definitiv mecanismele existente de menţinere a păcii, dar şi reconfirmă convingerea privind necesitatea instituirii unei inspecţii civile internaţionale care să monitorizeze situaţia actuală din Zona de securitate”, se arată într-un comunicat de presă difuzat Biroului de Reintegrare.

De asemenea, premierul interimar Iurie Leancă a avut astăzi o convorbire telefonică cu preşedintele în exercţiu al OSCE Leonid Kojora, ministrul de Externe al Ucrainei, iar vicepremierul pe Reintegrare Eugen Carpov - cu şefa Misiunii OSCE în Moldova.

„Datortă atitdunii active a locuitorilor satului, a intervenţiei autorităţilor şi a partenerilor externi, situaţia şi-a revenit în albia normalităţii, dar bineînţeles că acest incident ne îngrijorează. Nu este primul incident. Constatăm că toate eforturile noastre de a edifica un climat de încredere se întâlneşte cu o rezistenţă”, a declarat Iurie Leancă. Oficialul a dat, în special, exemplu înţelegerii dintre Chişinău şi Tiraspol ca cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului să circule liber în perioada sărbătorilor pascale, care nu este însă pusă în aplicare. 

„E foarte greu de spus ce stă la baza deciziilor luate de cei de la Tiraspol sau Bender, dar eu personal consider că situaţia politică fie de la Chişinău, fie de la Tiraspol nu trebuie să influenţeze sub nicio formă procesul de reglementare a conflictului transnistrean care durează indiferent de guverne, alegeri ş.a.m.d”, a menţionat Eugen Carpov.

„Instalarea posturilor lângă satul Varniţa, controlat de Chişinău, este o situaţie regretabilă destul de gravă, iar instituţiile statului îşi fac datoria. Cei de la Tiraspol trebuie să înţeleagă că orice acţiune ilegală va avea contracarare. Sunt angajamente internaţionale, sunt reguli care trebuiesc respectate şi acest lucru urmează să fie cunoscut şi de către ei”, a comentat ex-premierul Vlad Filat, care nu exclude însă că tensniunile de la Varniţa au legătură cu instabilitatea politică de la Chişinău.

Sub pretextul "combaterii mai eficiente a contrabandei în regiune" în perioada pascală, militarii transnistreni au instalat noaptea trecută posturi lângă satul Varniţa, controlat de către Chişinău. Localnicii au opus rezistenţă şi au demontat două din cele patru vagoane.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite