Petro Poroşenko anunţă în ce condiţii este dispus să se întâlnească cu Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, a declarat că este dispus să aibă o întrevedere bilaterală cu Igor Dodon doar atunci când preşedintele Republicii Moldova va recunoaşte integritatea teritorială a Ucrainei. Preşedintele ucrainean a dat de înţeles că întrevederea dintre cei doi încă nu s-a produs pe motiv că omologul său moldovean nu a avut un mesaj clar de susţinere a Crimeei ca parte componentă a Ucrainei.

„Recent, preşedintele Moldovei a declarat că el este gata de dialog. Vreau să vă anunţ că eu mereu am sprijinit o asemenea posibilitate”, a afirmat Petro Poroşenko în cadrul unei întruniri cu ambasadorii Ucrainei, informează presa de la Kiev.

Liderul de la Kiev a subliniat că relaţiile moldo-ucrainene sunt foarte bune, în special la nivel interguvernamental.

Poroşenko a mai adăugat că aşteaptă de la preşedintele moldovean ca acesta să recunoască integritatea şi independenţa Ucrainei, având în componenţa ei şi Crimeea.

Amintim că, de când a preluat mandatul de şef de stat, Igor Dodon a avut zeci de deplasări în Federaţia Rusă şi mai multe întrevederi cu Vladimir Putin, dar şi cu alţi oficiali ruşi. În tot acest timp, preşedintele moldovean nu a avut nicio întâlnire cu liderii celor două state vecine Republicii Moldova - Ucraina şi România.

În octombrie 2016, în cadrul dezbaterilor electorale de la RTR-Moldova, fiind întrebat cui aparţine Crimeea? Igor Dodon a spus că Federaţiei Ruse, după care a refuzat să dezvolte subiectul, deşi moderatorul Anatolie Golea a insistat.

La scurt timp, în noiembrie 2016, într-un interviu pentru Europa Liberă, Dodon a menţionat: „Se speculează prea mult pe acest subiect. Şi răspunsul a fost următorul. De facto, Crimeea este parte a Federaţiei Ruse acum, juridic nu a fost recunoscută de către Occident şi de majoritatea ţărilor. Şi juridic nu ştiu dacă va fi recunoscută în timpul apropiat”.

Tot în acea perioadă, Igor Dodon declara la o emisiune la RealitateaTV că anexarea Crimeei nu este ilegală: „Aici nu s-a încălcat legislaţia. Este referendum care a luat astfel de decizii”.

Totuşi, aceste afirmaţii ale preşedintelui au fost criticate la Kiev, iar un grup de deputaţi ai Radei Supreme au trimis un demers către Serviciul de Securitate, ca acesta să examineze afirmaţiile lui Igor Dodon cu privire la Crimeea, iar dacă ele ameninţă securitatea statului, atunci se solicită interzicerea accesului lui Dodon în Ucraina.

În ianuarie 2018, la emisiunea „ÎnProfunzime” de la ProTV Chişinău, Igor Dodon a fost întrebat dacă îşi va cere scuze de la conducerea Ucrainei pentru afirmaţia „Crimeea aparţine Rusiei”. Şeful statului a răspuns că „a fost o interpretare la acea etapă” a declaraţiei respective, dând de înţeles că ar fi afirmat altceva, însă a refuzat să spună clar ce a avut în vedere atunci.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite