Pavel Filip: Exemplul Estoniei ne face să credem că şi Moldova va definitiva tranziţia de la un stat post-sovietic la unul cu adevărat european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţiile moldo-estoniene, parcursul european al Republicii Moldova şi sprijinul acordat de Estonia pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor Republicii Moldova au fost discutate luni, 18 iunie, de prim-ministrul Pavel Filip şi omologul său din Estonia, Jüri Ratas. Oficialul întreprinde o vizită la Chişinău, în perioada 17-19 iunie, la invitaţia premierului Pavel Filip.

Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că această vizită este un semnal al prieteniei dintre cele două ţări şi de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova. Premierul l-a felicitat pe omologul său estonian cu ocazia celor 100 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Estonia, perioadă în care a fost construit un stat democratic şi modern, un stat european. „

Este ceea ce ne dorim şi noi în  Republica Moldova şi exemplul Estoniei ne face să credem că şi ţara noastră poate definitiva, într-o bună zi, tranziţia de la un stat post-sovietic la un stat cu adevărat european”, a subliniat Pavel Filip.

În context, şeful Executivului de la Chişinău a mulţumit Estoniei pentru asistenţa pentru dezvoltare oferită ţării noastre.

„Pentru 2018 suma de finanţare a proiectelor bilaterale este aproximativ de 1 milion de euro, lucru care se întâmplă deja al patrulea an consecutiv. Sunt bani investiţi în dezvoltare rurală, sănătate, democraţie, dar şi buna guvernare. De fapt, sunt bani investiţi în viitorul european al ţării noastre”, a precizat Pavel Filip.

Premierul Jüri Ratas a subliniat că, pe lângă conexiunile istorice, Moldova şi Estonia au ambele o resursă naţională principală – cea umană. 

„Moldova este şi va rămâne o ţară prioritară pentru Estonia din punct de vedere al cooperării pentru dezvoltare. Avem 18 proiecte în derulare şi alte zece proiecte noi urmează să fie iniţiate. Prin intermediul proiectelor comune dorim să îmbunătăţim viaţa cetăţenilor Republicii Moldova, serviciile în domeniul sănătăţii, cele digitale, inclusiv pentru mediul de afaceri”, a spus oficialul estonian.

De menţionat că anul trecut mai multe companii autohtone au primit asistenţă financiară din partea Estoniei pentru a participa la o expoziţie de produse alimentare, iar ca urmare, una dintre acestea a început să exporte în Estonia. De asemenea, studenţii moldoveni pot beneficia de burse de studii la instituţiile de învăţământ din Estonia, funcţionari publici sunt instruiţi la Şcoala Diplomatică din această ţară, iar militari moldoveni se antrenează la Colegiul de Apărare Baltic din Tartu.

În această ordine de idei, prim-ministrul Pavel Filip a accentuat că Republica Moldova îşi doreşte să treacă de la un model economic bazat pe forţă de muncă brută la unul bazat pe cercetare şi dezvoltare, să investească în inovaţii şi tehnologie, dar şi în oameni. În acest sens, a fost apreciată contribuţia Academiei de e-Guvernare din Estonia la dezvoltarea sistemelor electronice în diferite instituţii din Republica Moldova.

„Noi am încercat să reducem birocraţia, să tăiem din hârtii şi acte permisive pentru business, avem şi o strategie Moldova Digitală 2020. De aceea, pentru mine personal, dar şi pentru Guvern, sectorul IT este o prioritate şi consider că aici putem şi trebuie să facem mai mult, pentru că acesta este viitorul ţării noastre”, a subliniat Pavel Filip.

Oficialii au trecut în revistă evoluţiile în implementarea Acordului de Asociere şi agenda de reforme a Guvernului, pentru atingerea obiectivului european al ţării noastre. Pavel Filip a apreciat atenţia acordată ţărilor Parteneriatului Estic în perioada în care Estonia a deţinut preşedinţia Consiliului UE.

„Cred că totul este posibil dacă ai alături oamenii potriviţi, care te sprijină. Vă mulţumesc încă o dată pentru că ne sunteţi alături, pentru susţinere şi încredere. Dumneavoastră şi alţi prieteni pe care îi avem în UE, ne faceţi să credem că viitorul european al ţării noastre este posibil şi va deveni realitate”, a conchis Pavel Filip.

„Dacă noi am reuşit, la sigur veţi reuşi şi dvs. Trebuie să aveţi încredere în forţele proprii şi în potenţialul dvs. Noi avem încredere în voi şi vă vom susţine în dezvoltarea unei societăţi mai puternice şi mai libere, care să nu poată fi influenţată din exterior, o societate care urmează regulile democraţiei, ale statului de drept şi asigură toate libertăţile fundamentale pentru cetăţenii săi”, a spus, la rândul său, Jüri Ratas.

Un alt subiect al dialogului a vizat provocările din regiune şi reglementarea conflictului transnistrean. Pe acest segment a fost remarcat faptul că Estonia este coautor la Rezoluţia privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ţării, care va fi examinată în această săptămână în cadrul Adunării Generale ONU.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite