Pavel Filip acuză Rusia de „implicare în campania electorală” din Moldova, după anunţul Moscovei cu privire la migranţii moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Înţelegerea dintre Igor Dodon şi Vladimir Putin privind anularea restricţiilor migraţionale pentru 170.000 de moldoveni stabiliţi în Federaţia Rusă, care se vor întoarce în perioada alegerilor electorale în Republica Moldova, poate fi calificată drept „intervenţie în campania electorală a Federaţiei Ruse”, afirmă premierul Pavel Filip.

„Trebuie să recunosc că am văzut această informaţie în mass-media. Eu nu cunosc şi n-am făcut cunoştinţă cu o notă oficială în acest sens. Dar dacă acest lucru este adevărat, desigur că poate fi calificat ca o intervenţie în campania electorală a Federaţiei Ruse”, a declarat Pavel Filip marţi, 4 decembrie, într-o conferinţă de presă.

Amintim că, în urma unor înţelegeri dintre Igor Dodon şi Vladimir Putin, din perioada 31 octombrie – 1 noiembrie, Ministerul de Interne de la Moscova a anunţat că circa 170.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, care au încălcat prevederile art. 26, p. 4 şi 8 ale Legii federale „Despre procedura de ieşire şi intrare în Federaţia Rusă”, precum şi art. 27, p. 12, 13 şi 14 ale aceleiaşi Legi, vor avea posibilitatea să scape de restricţii dacă se întorc în Republica Moldova în perioada 1 ianuarie - 1 martie, după care revin în Federaţia Rusă. Asta în contextul în care pe 24 februarie au loc alegerile parlamentare de la Chişinău.

În cadrul unei întrevederi pe care a avut-o recent Igor Dodon cu moldovenii stabiliţi în Rusia, preşedintele ţării a recunoscut că prin această acţiune ar avea de profitat Partidul Socialiştilor.

„Acum, cetăţenii RM care din diverse motive au încălcat legislaţia imigraţionistă a Rusiei, pot beneficia de anularea acestor încălcări, dacă vor părăsi teritoriul Rusiei în perioada ianuarie – februarie 2019 şi vor reveni în Rusia nu mai devreme de luna martie anul viitor. Această decizie îi vizează şi pe cetăţenii RM care anterior au fost deportaţi din cauza aceloraşi încălcări. Acest pas demonstrează deschiderea şi interesul deosebit al conducerii Federatiei Ruse de a ajuta cetăţenii noştri şi de a dezvolta un parteneriat strategic cu ţara noastră în toate domeniile de interes reciproc”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite