PAS: Ignorarea avizului Comisiei de la Veneţia implică riscul derapării de la parcusul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Partidului Acţiune şi Solidaritate susţin că opinia Comisiei de la Veneţia pe marginea schimbării sistemului electoral în Republica Moldova este una critică, iar acest lucru înseamnă că proiectul promovat de Partidul Democrat şi de Igor Dodon nu respectă standardele şi principiile minime necesare modificării sistemului electoral.

Într-o conferinţă de presă, lidera PAS, Maia Sandu, a menţionat că guvernarea, cu siguranţă, va continua să vehiculeze teza precum că avizul Comisiei nu este unul negativ şi că doar conţine recomandări, însă instituţiile internaţionale înţeleg exact semnificaţia acestui aviz. Politiciana a mai spus că, în cazul în care guvernanţii vor face abstracţie de acest aviz, trebuie să-şi asume devierile şi derapajul de la parcursul european, transmite IPN.

„Toată manipularea cu milioane de oameni care susţin schimbarea sistemului electoral nu a fost convingătoare pentru membrii Comisiei. Nu există şi nu poate exista consens larg în societate pe o iniţiativă prost intenţionată şi prost scrisă”, a declarat preşedinta PAS. „De asemenea, se spune că iniţiativa trezeşte îngrijorăi semnificative, inclusiv cu privire la riscul că deputaţii aleşi în circumscripţii vor fi vulnerabili la influenţe din partea intereselor din mediul de afaceri. Altfel spus, Comisia ne spune că unii aşa-zişi deputaţi independenţi riscă să ajungă în slujba unor oameni de afaceri şi nu în slujba poporului. Ştim cu toţii cine sunt aceşti oameni de afaceri care au transformat Republica Moldova în propriul business”, a subliniat Maia Sandu.

Preşedinta PAS a mai spus că, deşi din punct de vedere juridic nu există consecinţe automate în cazul în care acest aviz negativ va fi ignorat, guvernanţii vor trebui să-şi asume derapajul de la parcursul european, pentru că o guvernare care nu este credibilă pe interior va deveni lipsită de cedibilitate şi pe exterior. În opinia sa, acest lucru pică bine socialiştilor şi lui Igor Dodon, care spun deschis că-ţi doresc o apropiere de Federaţia Rusă.

PAC cere guvernării să renunţe la modificarea sistemului electoral, iar instituţiilor internaţionale să folosească toate pâghiile pe care le au pentru a determina guvernarea să nu modifice sistemul electoral contrar opiniei de la Veneţia. Maia Sandu a mai spus că săptămâna viitoare va efectua o vizită la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu reprezentanţii celor trei instituţii europene – Consiliul European, Comisia Europeană, Parlamentul European –  şi va solicita sprijinul pentru păstrarea democraţiei în Republica Moldova.

Comisia de la Veneţia, în cadrul şedinţei plenare din 16 iunie, a adoptat „opinii critice” privind proiectul de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova. Urmare a consultărilor cu toate părţile interesate, s-a constatat în special că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind rezultatul unui consens larg. Există „îngrijorări semnificative” în legătură cu reforma propusă, inclusiv riscul ca deputaţii aleşi în circumscripţii nominale să fie expuşi intereselor de afaceri. Mai mult, experţii consideră că atribuţia Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripţii uninominale e formulată vag, fapt care presupune un risc de influenţă politică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite