„Păcatele” lui Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat este acuzat de corupţie şi trafic de influenţă în baza autodenunţului lui Shor FOTO: Adevărul
Vlad Filat este acuzat de corupţie şi trafic de influenţă în baza autodenunţului lui Shor FOTO: Adevărul

Presiuni şi şantaj pentru a obţine bani în schimbul protecţionismului şi serviciilor, delapidări de milioane de la băncile implicate în „jaful secolului” şi cheltuieli exorbitante pentru întreţinerea mass-media afiliate sau a imaginii reprezintă informaţiile care îl incriminează pe Vlad Filat.

Depoziţiile primarului de Orhei, Ilan Shor, care au stat la baza arestării parlamentarului, arată şi legătura puternică dintre învinuirile care i se aduc lui Vlad Filat şi Dosarul „Caravita”. Autodenunţul lui Ilan Shor ar putea scoate la iveală mai multe ilegalităţi pe care Vlad Filat le-ar fi comis în perioada când era premier, dar şi după ce a fost demis, fiind suspectat de fapte de corupţie. Astfel, primarul de Orhei a relatat pentru procurori cum Vlad Filat a făcut presiuni în litigiul dintre compania pe care o deţine „Dufremol” şi „Le Bridge” pentru ca Ilan Shor să piardă procesul, iar pentru ca acestea să dispară ar fi plătit jumătate de milion de dolari în sediul Guvernului, precum şi bunuri în valoare de 30 de mii de euro.

Prima „afacere” a lui Shor şi Filat la BEM

Primarul de Orhei descrie cum Vlad Filat dădea indicaţii membrilor de partid care deţineau funcţii de conducere în instituţiile statului în vederea asigurări acelor „servicii” pentru care primea bani grei. De asemenea, Shor susţine că Filat i-ar fi cerut un milion de dolari pentru ca acesta să ajungă consul onorific în Rusia şi pentru a modifica legislaţia ca să poată comercializa produse petroliere fără taxe sau în regim duty free. Astfel, primarul de Orhei declară că i-a achitat lui Vlad Filat în avans 500 mii de dolari.

Prima „afacere” dintre cei doi la BEM a fost realizată în momentul când Filat i-ar fi propus lui Shor să răscumpere creditele fostei bănci a statului în sumă de un miliard de lei. Ilan Shor ar fi refuzat şi susţine că Vlad Filat a reluat presiunile asupra sa. „La începutul anului 2013, Vlad  Filat a încercat din nou să mă convingă să cumpăr activele de la BEM promiţându-mi că va restabili proiectul cu statiile PECO, explicându-mi că are nevoie urgent de acest lucru din cauza că Ministerul Finanţelor care se afla sub controlul său, fiind la conducerea BEM, a facut o gaură de un miliard de lei”, afirma Ilan Shor în procesul verbal publicat de newsmaker.md.

Omul de afaceri susţine că a luat credite de la BEM şi s-a implicat în schemele de fraudare a băncilor aflate în proces de lichidare după ce Vlad Filat i-a promis că va rambursa banii, iar ulterior l-a asigurat că va deveni şef la fosta bancă a statului. „În iunie-septembrie 2013, Vlad Filat, într-adevăr, a făcut posibil ca noi să obţinem controlul la BEM”, afirmă Ilan Shor.

Filat ar fi cerut în permanenţă bani de la Ilan Shor

Potrivit depoziţiilor, după venirea lui Shor la conducerea BEM, Vlad Filat i-ar fi cerut în permanenţă bani pentru afacerile pe care le realiza cu „Caravita” sau pentru activităţi politice, suma totală oferită fiind de 60-80 milioane de dolari. Banii ar fi fost luaţi sub formă de credite pe firmele lui Shor după care erau transferaţi în zonele off-shore pe firmele lui Filat după care sumele erau virate în ţară pe conturile companiilor conduse de acelaşi Vlad Filat. Ilan Shor a mai acceptat, la solicitarea lui Vlad Filat, să acorde credite de 180 milioane de dolari, fiind semnate contracte cu mai multe firme din off-shore care apar şi în dosarul „Caravita”.

Shor: Vlad Filat a minţit în privinţa „Caravita”

Deşi în perioada reţinerii rudelor sale în dosarul „Caravita” deputatul PLDM Vlad Filat nega că ar fi avut vreo legătură cu delapidările de care sunt acuzaţi naşul şi nepotul său, mărturiile lui Shor arată contrariul. „Nu sunt eu cel care trebuie să dau răspunsuri, sunt persoane, da, sunt rudele mele, dar ele sunt cele vizate. Nu pot să răspund în locul dânşilor. Este absolut clar şi firesc. Dacă ei au mers, au pus gaj şi au luat decizii secrete, deşi lucrul ăsta a fost legal, ce legătură are asta cu relaţiile de rudenie”, declara atunci Vlad Filat.

Astfel, pe lângă numele firmei „Business Estate” care apare în ambele dosare, Ilan Shor susţine că Filat l-ar fi anunţat că el este cel care gestionează afacerea sub numele „Caravita”. Recent, naşul lui Filat, Ion Rusu, a recunoscut că pentru a camufla provenienţa a 2,8 milioane de euro, sustrase de la BEM, a efectuat tranzacţii fictive cu zeci de firme autohtone, dar şi din zona off-shore, fiind astfel spălaţi banii.

În total, Shor susţine că Vlad Filat a extocat de la el circa 250 milioane de dolari, oferindu-i şi cadouri sau servicii în sumă de 7 milioane de dolari, enumerând automobilele luxoase care au ajuns în posesia fostului premier.

Sute de mii de euro pentru presa afiliată

În urma percheziţiilor în dosarul BEM, deschide.md a publicat unele documente contabile care arată sumele cheltuite pentru mass-media, imagine sau evenimente. Sursa scrie că pentru toate aceste servicii a fost aplicată dubla contabilitate de către Ion Rusu, naşul lui Vlad Filat. Potrivit actului, un oarecare „domnul Vlad” a primit în perioada 2011-2012 suma de 792 mii de euro, iar pentru întreţinerea presei a fost alocată suma de 423,57 mii de euro în 2014 şi 200,6 mii de euro în 2013. De asemenea, suma alocată pentru servicii de consultanţă unei companii din SUA este de peste 2,3 milioane de dolari.

Mai multe investigaţii publicate în perioada când Vlad Filat se afla în fruntea Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat (1998-2000) arătau că acesta ar fi privatizat fraudulos mai multe proprietăţi ale statului. Cel mai răsunător caz este clădirea scoietăţii IPTEH, la care Vlad Filat deţine aproape jumătate din acţiuni, privatizată anume în acea perioadă şi în privinţa căreia este o decizie a Curţii Supreme de Justiţie care confirmă această ilegalitate.

Vlad Filat este ţinut în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind învinuit de corupţie pasivă şi trafic de influenţă în baza autodenunţului lui Ilan Shor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite