Noul Cod al serviciilor media audiovizuale, aprobat în lectură finală
0Noul Cod al Audiovizualului, redenumit în Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, a fost aprobat de către Parlament în lectură finală joi, 26 iulie. Potrivit legislatorului, documentul vine să asigure dreptul de a primi informaţii corecte şi obiective, să contribuie la formarea liberă a opiniilor, să garanteze şi să asigure dreptul la independenţă editorială şi la libertatea de exprimare.
Noul Cod are menirea de a proteja minorii şi persoanele cu dizabilităţi, să asigure echilibrul de gen, protecţia spaţiului audiovizual naţional, transparenţa proprietăţii şi accesul la evenimente importante majore.
Solicitat de IPN, Vladimir Hotineanu, unul dintre autorii proiectului, a spus că instituţiile de presă sunt încurajate să realizeze produs autohton în proporţie de 80%.
Însă pentru radiodifuzorii care nu sunt în măsură să asigure produsul autohton în volumul necesar şi recurg la achiziţii de programe, este prevăzută o cotă obligatorie de cel puţin 50% de programe achiziţionate din statele membre ale UE şi din terţe state participante la Convenţia Europeană a Consiliului Europei privind televiziunea transfrontalieră. Cota este obligatorie şi în cazul programelor retransmise. Totodată, este prevăzută o cotă obligatorie de 10% pentru operele create de producători independenţi din Republica Moldova.
O altă prevedere se referă la obligativitatea ca serviciile de televiziune în limba română şi serviciile de televiziune cu subtitrare/dublare în limba română să constituie cel puţin 50% din volumul de servicii distribuite.
Codul instituie şi un nou mecanism de finanţare a Companiei Publice Teleradio-Moldova. Este vorba despre o sumă fixa: 0,9% din bugetul public naţional. Din cei nouă membri ai Consiliului de Observatori, trei urmează să fier selectaţi din alte localităţi ale Republicii Moldova decât municipiul Chişinău.