Nicolae Timofti şi-a pierdut răbdarea cu partidele politice şi anunţă începerea consultărilor pentru Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ţării. FOTO: Adevărul
Preşedintele ţării. FOTO: Adevărul

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a avut azi o discuţie cu liderii partidelor pro-europene PLDM, PD şi PL, cerându-le să găsească un consens pentru a asigura guvernarea ţării.

Preşedintele Timofti le-a cerut liderilor de partid să găsească consensul necesar formării unui guvern pro-european, conform voinţei majoritare a cetăţenilor, exprimate la alegerile parlamentare din decembrie 2014. Nicolae Timofti a decis să anunţe începerea de luni 9 noiembrie a consultărilor cu partidele parlamentare privind desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru.

Divizare între pro-europeni

Scena politică de la Chişinău rămâne divizată: eventualii parteneri pro-europeni nu doresc o alianţă cu comuniştii lui Voronin, în vreme ce pivotul actualei crize reprezentat de Partidul Democrat încearcă să pună presiune pe foştii parteneri PLDM al căror lider, fostul premier Vlad Filat, se află în arest. În paralel, comuniştii se declară cu jumătate de gură pro-europeni, încercând să aline temerile liberalilor şi popularilor.

Partidul Democrat are nevoie de o alianţă de guvernare care să-i includă pe liberali, popular-europeni şi comunişti – în condiţiile în care primele două partide au anunţat deja că nu doresc să se alieze cu colegii fostului preşedinte Voronin.

Condiţia lui Mihai Ghimpu

Liderul liberal Mihai Ghimpu a declarat că este gata să intre într-o alianţă de guvernare cu comuniştii „numai dacă votăm împreună actul Unirii (Republicii Moldova cu România - n.r.)”. Ghimpu a subliniat că PL nu va face coaliţie cu socialiştii sau cu comuniştii. Liderul PL crede că unica soluţia este ca liberal-democraţii să se răzgândească şi să revină la discuţiile cu reprezentanţii PD, PL şi grupul Leancă. Şi liderul PPEM, Iurie Leancă, a respins posibilitatea coalizării cu Partidul Comuniştilor.

Comunişti în blană europeană

Deputatul comunist Artur Reşetnicov a acuzat Partidul Liberal Democrat care a fost la guvernare din 2009, inclusiv în fruntea tuturor guvernelor, că după ce au adus în ţară sărăcia şi corupţia, încearcă să se eschiveze de la răspundere şi să se spele pe mâini, acţionând după principiul „după noi potopul”. Reşetnicov a ţinut să sublinieze că partidul său susţine dezvoltarea europeană a Republicii Moldova, în viziunea lor asta însemnând combaterea corupţiei, pensii şi salarii decente, infrastructură, şcoli, grădiniţe şi spitale modernizate. Totodată, Artur Reşetnicov a lansat un apel către toate fracţiunile parlamentare să vină la dialog. Zice deputatul comunist, apelul este valabil inclusiv pentru liberali şi chiar pentru socialişti. "Noi am lansat acest dialog parlamentar şi doar PDM a dat curs invitaţiei. Propunerea noastră rămîne deschisă. Aşteptăm ca partidele să de-a curs invitaţiei, ca să identificăm un Guvern care ar face faţă provocărilor ", amai spus deputatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite