Marian Lupu: Ne retragem în favoarea Maiei Sandu. Plahotniuc: Decizia de astăzi poate părea şocantă pentru unii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO captură video privesc.eu
FOTO captură video privesc.eu

Candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din partea PD, Marian Lupu, a anunţat miercuri, 26 octombrie, că se retrage din cursa prezidenţială în favoarea Maiei Sandu

Marian Lupu a declarat că în urma analizelor făcute la partid, s-a stabilit că în turul doi în faţa socialistului Igor Dodon mai multe şanse le-ar avea Maia Sandu, care ar putea aduna în jurul ei un segment mai larg de voturi.

„Gestul care îl facem astăzi este un gest pe care îl face dintr-un lung şir de gesturi de maturitate şi responsabilitate politică, pe care eu şi PDM le-am făcut de la 2009 încoace”, a subliniat democratul.

Prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc, l-a felicitat pe Marian Lupu pentru prestaţia sa. „Sondajele din ultimul timp au arătat că PD este cel mai influent partid de pe segmentul de centru-dreapta. Decizia de astăzi poate părea şocantă pentru unii, pentru noi însă este una calculată, logică, reiese din interesul major al ţării”, afirmă Plahotniuc.

„O mişcare raţională şi strategică“

„Mişcarea PDM este o decizie raţională şi chiar strategică. În primul rând, vorbim despre o conştientizare a faptului că Maia Sandu are şanse mai mari decât Marian Lupu. Un factor esenţial l-a jucat decizia de a avea un candidat unic (Maia Sandu), dar şi sprijinul major din partea actorilor europeni pentru candidatul unic. Deci, este inutil ca PDM să consume aparatul administrativ şi mediatic pentru a susţine un candidat fără şanse de a ajunge în turul doi, chiar dacă în acesta s-au investit deja foarte mulţi bani şi multe eforturi“, este de părere analistul politic Dionis Cenuşă, Expert Group. 

Analistul atrage atenţia asupra faptului că „suntem în preajma unor decizii importante pentru guvernare legate de asistenţa externă (FMI, UE). De aceea, contează foarte mult cum se desfăşoară alegerile prezidenţiale. Europenii au fost foarte expliciţi când au spus că trebuie asigurate alegeri corecte“. Şi, nu în ultimul rând, Cenuşă subliniază şi caldulul strategic în baza căruia a luat Lupu decizia de a se retrage. „Guvernarea şi Plahotniuc manifestă o aparentă «bunăvoinţă» faţă de candidatul proeuropean Maia Sandu, înţelegând că asta le permite să manipuleze Uniunea Europeană şi partenerii externi. Pe de alta parte, decizia de a o susţine pe Maia Sandu, lucru incompatibil cu propaganda constantă a PDM contra acesteia şi PAS, o dezavantajează pe Sandu. Iar acest lucru nu face altceva decât să întărească poziţia lui Igor Dodon. Orice asociere cu Plahotniuc poate avea efecte toxice şi poate crea confuzie în rândul electoratului care este sau era gata să voteze cu Maia Sandu“, mai spune analistul.

„Recunoaşterea publică a incapacităţii de a accede în turul 2“

„Este o recunoaştere publică a incapacităţii candidatului puterii să acceadă în turul doi. O decizie luată instantaneu - ieri se pregăteau de «dezbaterile secolului» la Infotag, astăzi evadează din alegeri. «Asistenţa» mafiei trebuie respinsă pentru că este toxică. Sunt convins că acum nu mai sunt dubii că in turul doi se vor confrunta Igor Dodon şi Maia Sandu“, susţine analistul politic Alexei Tulbure.

Analistul politic Dan Nicu, editorialist Adevărul Moldova, este de părere că „retragerea lui Marian Lupu va împărţi observatorii de la Chişinău în două tabere, cu două opinii distincte. Unii vor fi cei care îl vor acuza pe patronul din umbră al PDM, Vladimir Plahotniuc, că urmăreşte distrugerea popularităţii Maiei Sandu prin contaminarea negativă a imaginii ei, din moment ce Marian Lupu, candidatul «regimului oligarhic», se retrage în favoarea ei. Conform acestei opinii, logica acţiunilor PDM urmăreşte o finalitate clară, aceea de a-l aduce pe Igor Dodon în funcţia de preşedinte. Astfel, această tabără consideră că Dodon este candidatul real al lui Plahotniuc. Cealaltă tabără este de părere că prin retragerea lui Lupu în favoarea Maiei Sandu, aceasta din urmă este deconspirată ca fiind candidatul lui Plahotniuc. Miza maximă a lui Plahotniuc, în cazul în care au dreptate cei din prima tabără, este ca anume aderenţii celei de-a doua poziţii să domine discursul public şi s-o desconsidere pe Maia Sandu, barându-i acesteia accesul în turul II. Mai ales că Igor Dodon a afirmat deja că Maia Sandu este candidatul agreat de Victoria Nuland cu Plahotniuc, care le convine şi americanilor, şi lui Plahotniuc. Mai plauzibil pare, totuşi, că Plahotniuc l-ar fi retras pe Lupu din cursă ca să-i crească şansele Maiei Sandu de a câştiga, având în vedere că în aceste momente are loc şi conferinţa de presă a lui Iurie Leancă, la care acesta este aşteptat să se retragă şi el. Şi despre Iurie Leancă s-a spus că este controlat, până la un punct, de Plahotniuc. Oricare ar fi varianta corectă a scenariului care se desfăşoară, este clar că funcţia prezidenţială în R. Moldova va rămâne una decorativă şi de importanţă minoră, altfel PDM nu ar fi renunţat la ea. Odată cu retragerea lui Leancă, speculaţiile pe marginea existenţei unei înţelegeri între PDM şi puterile occidentale ca să-l împiedice pe Dodon să câştige alegerile par tot mai întemeiate“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite