Irina Vlah rusifică alegerile din Găgăuzia, ajutată de Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În mesajul de promovare al Irinei Vlah cuvântul „Rusia” este mai evidenţiat decât „Găgăuzia” FOTO. Facebook
În mesajul de promovare al Irinei Vlah cuvântul „Rusia” este mai evidenţiat decât „Găgăuzia” FOTO. Facebook

Campania electorală din UTA Găgăuzia se apropie de sfârşit, iar candidaţii la funcţia de başcan, indiferent de modul în care se promovează, s-au deplasat la Chişinău pentru a susţine conferinţe de presă şi a face declaraţii.

Dacă rapoartele de monitorizare arată că procesul electoral din Găgăuzia are loc fără incidente majore, atunci aproape toţi candidaţii, cu excepţia unuia, au o mare nemulţumire - implicarea Federaţiei Ruse în campania electorală şi, astfel, subminarea importanţei valorilor europene. Excepţie face Irina Vlah, candidatul susţinut de socialiştii moldoveni. Aceasta continuă să se promoveze pe fundalul culorilor steagului Rusiei şi în compania unor deputaţi ruşi.

În cursa electorală pentru başcanul Găgăuziei au rămas zece candidaţi: Valerii Ianioglo, Ruslan Garbalî, Nikolai Dudoglo, Irina Vlah, Oleg Garizan, Alexandru Stoianoglo, Serghei Cernev, Dumitru Croitor, Ilia Anastasov şi Leonid Dobrov. În ultimele două săptămâni au renunţat la această luptă Oleg Kaikî şi Serghei Buzadji.

Găgăuzia are nevoie de oameni noi, din afara ţării

Campania electorală pentru alegerea guvernatorului Găgăuziei este una murdară şi cu iz financiar, alegerile devenind de-a lungul anilor o afacere. De această părere este decanul Facultăţii de Economie a Universităţii de Stat din Comrat, Constantin Tauşanji, care susţine că doar oameni noi, poate chiar din afara ţării, ar putea face într-adevăr schimbări radicale, care ar îmbunătăţi situaţia din regiune.

Constantin Tauşanji a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, care a votat Declaraţia de independenţă a ţării. El crede că în toţi cei 20 de ani de când se desfăşoară alegeri în regiune, există un singur vector, cel al inerţiei, şi din acest motiv după alegeri, cu siguranţă, nu se vor schimba lucrurile. „Fiecare următorul ales primeşte ştafeta de başcan, dar lucrurile rămân la fel, în starea în care se află de ani buni”, spune Tauşanji, citat de IPN.

Campania nu este onestă

Unul dintre pretendenţii la funcţia de başcan, Ruslan Garbalî, s-a arătat nemulţumit de faptul că unii contracandidaţi distribuie informaţii calomnioase despre alţi concurenţi electorali, făcând uz de canalele media care îi favorizează.

Ruslan Garbalî a menţionat că o prioritate a platformei sale electorale este depolitizarea Comitetului Executiv, dar şi soluţionarea unui şir de probleme prin acţiuni care urmează a fi întreprinse pe segment economic. În opinia sa, este nevoie de a face ordine în buget şi cheltuielile regiunii, dar şi stabilirea unor reguli clare de joc în sectorul antreprenorial.

Un vot inconştient

Fostul camarad al lui Mihail Formuzal şi criticul acestuia din 2010, Serghei Cernev, crede că pe 22 martie „riscăm să nu avem un vot conştient, ci unul influenţat din exterior”. Concurentul electoral a declarat pentru IPN că, pe ultima sută de metri, alegătorii trebuie să înţeleagă că nu este ales preşedintele Federaţiei Ruse, ci başcanul Găgăuziei. De persoana care va fi aleasă în această funcţie va depinde şi relaţiile cu autorităţile centrale, adică şi politica Republicii Moldova. „În regiune se simte o orientare pro-rusă pronunţată şi acest lucru s-a observat şi la nivel de ţară, la alegerile parlamentare, când o bună parte a votat pentru vectorul pro-rus, iar acum unii candidaţi, folosindu-se de această situaţie, încearcă să inducă alegătorii în eroare. Unii cred că dacă vor vota pentru un anumit candidat, ne vom uni imediat cu federaţia Rusă, dar acest lucru nu se va întâmpla niciodată”, spune Cernev.

Candidatul a menţionat că politica unor concurenţi este îngrijorare pentru că pune în pericol securitatea statului şi poate crea tensiuni în relaţia cu autorităţile centrale. Cernev susţine că dintotdeauna relaţiile cu autorităţile de la Chişinău au fost foarte bune şi acestea au susţinut regiunea, oferindu-i un şir de privilegii. Potrivit lui Cernev, există însă candidaţi promovaţi de fosta conducere, care încearcă astfel să evite pedepsele pentru ilegalităţile comise.

O luptă fără atacuri la persoană

Fiecare candidat îşi promovează platforma şi face agitaţie electorală cum poate, îşi alege aliaţii şi foloseşte dividendele politice pe care le consideră necesare. Este totuşi important să se ducă o luptă onestă, fără atacuri la persoană şi calomnie, a declarat şi fostul deputat comunist Oleg Garizan, candidat la funcţia de guvernator al Găgăuziei.

Oleg Garizan a spus că, în cazul în care va fi ales başcan, va promova ideea păstrării limbii găgăuze în regiune. De asemenea, va opta pentru includerea raionului Taraclia în UTA Găgăuzia şi orientarea către Uniunea Vamală, Federaţia Rusă şi Turcia.

În Găgăuzia nu se soluţionează problemele geopolitice

Într-o altă conferinţă de presă, candidatul la funcţia de başcan al UTA Găgăuzia, Alexandru Stoianoglo, susţine că viitoarea conducere a Găgăuziei nu trebuie să se ocupe de politicianism, pentru că Găgăuzia s-a realizat deja pe plan politic - există lege care stipulează statul autonomiei, care deţine atribuţii şi competenţe. În opinia sa, noile autorităţi trebuie să se ocupe de soluţionarea problemelor economice şi cele sociale.

Potrivit lui Alexandru Stoianoglo, actuala campanie electorală se desfăşoară corect, dar este simţită o susţinere masivă a forţelor din exterior în special pentru un candidat aparte. În aceste condiţii, Alexandru Stoianoglo susţine că factorul pro-rus are un efect asupra sentimentelor oamenilor din regiune şi atunci oamenii votează cu inima, dar nu iau decizii la rece şi acest moment distrage oamenii de la problemele reale existente în regiune. „Găgăuzia nu este şi nici nu trebuie să fie regiunea unde se soluţionează probleme geopolitice”, a notat candidatul.

Campania electorală pentru alegerea guvernatorului Găgăuziei decurge fără incidente majore şi, în comparaţie cu campaniile precedente, este una vizibilă şi cu un număr mare de concurenţi electorali, arată Raportul Interimar de monitorizare a alegerilor, realizat de Centrul de Tineret „Piligrim-Demo” din Comrat.

Raportul arată că politicienii străini se implică activ în campanie. Mai mulţi concurenţi electorali apar alături de personalităţi de rang înalt din alte state. De exemplu, au fost publicate imagini în care Irina Vlah a apărut alături de preşedintele Federaţiei Ruse şi alţi demnitari ruşi de rang înalt, iar un alt concurent electoral, Nikolai Dudoglo, apare lângă preşedintele Turciei, dar şi lângă reprezentantul preşedintelui Federaţiei Ruse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite