Igor Dodon, după validarea rezultatului alegerilor parlamentare: Partidele trebuie să se angajeze la modul cel mai responsabil în dialog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon consideră că partidele trebuie să se angajeze la modul cel mai responsabil în dialog, pentru a decide viitoarea guvernare şi soarta politică de mai departe a Republicii Moldova, după ce Curtea Constituţională a validat rezultatul alegerilor parlamentare din 24 februarie.

„Fie că va fi creată o coaliţie majoritară din partide politice care au obţinut votul de încredere din partea cetăţenilor, fie că vom avea alegeri parlamentare anticipate, partidele trebuie să-şi argumenteze foarte clar poziţia şi să-şi asume consecinţele”, a declarat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Dodon a menţionat că în calitatea sa de şef al statului va iniţia în curând discuţii cu principalele forţe politice care au ajuns în Parlament, pentru a găsi împreună soluţii optime pentru ţară în actuala conjunctură postelectorală.

„Le amintesc liderilor politici că interesul naţional este mai presus de orice şi trebuie să ne conducem mereu de acest deziderat. Urmează să convoc şedinţa de constituire a noii Legislaturi, până pe 25-26 martie, şi astfel să înceapă toate procedurile legale în care vor fi implicaţi noii deputaţi, pe care îi felicit cu prilejul funcţiilor dobândite şi le reamintesc de înalta datorie faţă de Moldova pe care o au, ca demnitari”, a mai spus preşedintele.

Curtea Constituţională din Republica Moldova a validat sâmbătă, 9 martie, mandatele celor 101 de deputaţi aleşi în funcţii în alegerile din 24 februarie. Şedinţa Înaltei Curţi a durat câteva ore şi s-a desfăşurat cu participarea reprezentanţilor Comisiei Electorale Centrale (CEC) şi a candidaţilor electorali, care şi-au prezentat poziţiile în faţa Curţii.

Amintim că, după alegerile din 24 februarie, PSRM a obţinut 35 de mandate în Parlament, PDM - 30, ACUM - 26, Partidul Şor - 7, independenţi - 3.

PSRM a anunţat că nu va face alianţă cu niciun partid din actualul Parlament. Aceeaşi poziţie a exprimat-o şi Blocul ACUM.

Vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari a anunţat vineri, 1 martie, că democraţii nu-şi doresc alegeri anticipate şi că vor pleda pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

În acest sens, Vladimir Cebotari a subliniat că a transmis o invitaţie la negocieri celor două componente ale Blocului ACUM - PAS şi PPDA, însă la care nu a primit un răspuns.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite