Igor Dodon critică aspru decizia magistraţilor constituţionali cu privire la prezenţa trupelor ruse în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a criticat dur decizia Curţii Constituţionale cu privire la neutralitatea permanentă a ţării şi prezenţa neconstituţională a trupelor ruse în regiunea Transnistria. Acesta a criticat formulările magistraţilor constituţionali pentru că ar lăsa loc de interpretări şi speculaţii politice la Chişinău, transmite News.ro.

”Nu e prima dată când această componenţă a Curţii Constituţionale face plecăciuni în faţa unioniştilor. Se vede că judecătorii de la CC au vrut şi buchia Constituţiei să o respecte, dar şi cetăţenia lor românească să nu o compromită”, a menţionat Dodon într-o postare pe Facebook.

De asemenea, acesta a criticat cuvintele ”multietajate” folosite de magistraţi pentru a explica un lucru care se ştia, adică neutralitatea Republicii Moldova.

”Componenţa CC va trece, iar ţara va rămâne şi va păstra mereu ceea ce judecătorii CC pun sub semnul întrebării”, a conchis preşedintele de la Chişinău. 

Curtea Constituţională de la Chişinău a răspuns unei sesizări făcute în urmă cu aproape trei ani de zile de deputaţii Partidului Liberal, declarând neconstituţională dislocarea oricăror trupe sau baze militare, conduse şi controlate de către state străine, pe teritoriul Republicii Moldova.

În acest sens, ocupaţia militară a unei părţi din teritoriul ţării în momentul declarării neutralităţii, precum şi lipsa recunoaşterii şi a garanţiilor internaţionale nu afectează validitatea prevederii constituţionale cu privire la neutralitatea declarată a Republicii Moldova.

Prin această hotărâre, magistraţii constituţionali declară neconstituţională prezenţa trupelor ruse în regiunea Transnistria, unde nu pot guverna autorităţile de la Chişinău.

În aceslaşi timp, magistraţii constituţionali au decis că participarea ţării la sisteme colective de securitate, operaţiuni de menţinere a păcii, operaţiuni umanitare, care ar impune sancţiuni colective împotriva agresorilor şi infractorilor de drept internaţional, nu este în contradicţie cu neutralitatea Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite