Dumitru Robu, desemnat prin votul deputaţilor ACUM, PSRM şi PDM la funcţia de procuror general interimar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adjunctul procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Dumitru Robu, a fost desemnat de Parlament marţi, 30 iulie, prin votul majorităţii parlamentare ACUM-PSRM, dar şi cel al opoziţiei PDM, la funcţia de procuror general interimar. Acesta urmează să fie numit în funcţie de preşedintele Igor Dodon.

Pentru Dumitru Robu au votat în total 78 de deputaţi. Deputatul ACUM Lilian Carp s-a abţinut de la vot.

Deputatul ACUM Alexandru Slusari a declarat că pentru această funcţie nu a fost organizat un concurs, iar Comisia juridică, numiri şi imunităţi a decis să aleagă candidatura lui Robu pentru că avea un CV corespunzător funcţiei şi că numele acestuia nu este prezent în investigaţiile jurnalistice. De asemenea, Slusari a menţionat că Robu are capacităţi suficiente pentru a redresa situaţia din Procuratură.

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu au criticat decizia majorităţii. Sergiu Sîrbu a spus că acest mecanism de desemnare în funcţie a procurorului general interimar contravine legislaţiei, iar Parlamentul se implică în justiţie.

Sîrbu a cerut prezenţa în plen a procurorului Robu, ca acesta să răspundă la întrebările deputaţilor, la care Slusari a afirmat: „Nu este necesar să facem show”.

Pe de altă parte, şeful fracţiunii PDM, Dumitru Diacov, l-a lăudat pe Dumitru Robu, subliniind că e o persoană tânără care a activat doar în procuratură şi că PDM va sprijini candidatura acestuia.

Socialistul Vlad Bătrîncea a precizat că prin desemnarea lui Dumitru Robu se doreşte inclusiv scoaterea procuraturii de sub influenţa PDM.

Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Odată cu vestea privind desemnarea lui Dumitru Robu la funcţia de procuror general interimar, Dorin Chirtoacă a declarat, într-un live pe Facebook, că „Dumitru Robu este cel care mi-a falsificat dosarul la comanda lui Plahotniuc, împreună cu Morari şi ceilalţi”.

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, susţine că prin desemnarea lui Ruslan Flocea la funcţia de şef al Centrului Naţional Anticorupţie şi cea a lui Dumitru Robu la funcţia de procuror general interimar, Igor Dodon încearcă să preia instituţiile statului după modelul lui Vlad Plahotniuc.

  Amintim că interimatul funcţiei de general interimar al Republicii Moldova a fost deţinut de Igor Popa, care, potrivit legii anterioare, a preluat funcţia din postura de procuror adjunct al Procuraturii, după ce procurorul Eduard Harunjen şi-a dat demisia. Fiind nemulţumiţi de activitatea lui Igor Popa, dar şi de lipsa de instrumente care ar instala în funcţie un alt procuror general interimar, Blocul ACUM şi PSRM au decis să modifice legislaţia, în aşa mod ca procurorul general interimar să poată fi numit de preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). După ce CSP, din lipsă de cvorum, a eşuat în a propune şefului statului un procuror la funcţia vacantă, preşedintele ţării s-a adresat, potirvit noii legi, către Parlament ca în regim de urgenţă deputaţii să desemneze un procuror general interimar, iar preşedintele ţării să-l numească în funcţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite