Dionis Cenuşă: Întărirea calificativului de „stat capturat” se numără printre eşecurile majore ale integrării europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Interesul electoral a prevalat în deciziile politice ale guvernării. Aceasta a sacrificat oportunitatea de a face corecţii în relaţia moldo-comunitară, cu scopul de a pregăti terenul legal necesar, deşi în mod controversat, pentru alegerile parlamentare din 2019, scrie expertul politic Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Primul eşec amintit de către Dionis Cenuşă este întărirea calificativului de „stat capturat”.

Din discursuri neoficiale la nivel european recunoaşterea existenţei „statului capturat” a pătruns în documente oficiale, precum rezoluţiile legislativului european, accentuează analistul politic.

Mai exact, pe 5 iulie 2018, europarlamentarii au evidenţiat faptul că instituţiile de stat din Moldova se află într-o criză profundă, standardele democratice sunt deteriorate, iar justiţia îndeplineşte ordine politice, toate considerate un exemplu al „statului capturat”, recapitulează Dionis Cenuşa.

La o diferenţă de câteva luni, în noiembrie 2018, altă rezoluţie, votată de majoritatea eurodeputaţilor, subliniază faptul că Moldova este capturată de interese oligarhice. Iar acestea subordonează majoritatea instituţiilor în stat – de la Parlament şi justiţie până la poliţie, administraţie publică şi mass-media, scrie politologul.

Îngheţarea asistenţei financiare ocupă poziţia a doua în topul eşecurilor, elaborat de către Dionis Cenuşa.

După 2 ani de la restabilirea asistenţei bugetare a UE pentru Moldova, blocată în 2015 din cauza crizei din sistemul bancar, subiectul stopării asistenţei europene a revenit din nou în discuţie, opinează politologul. Potrivit lui, instituţiile europene au specificat mai multe precondiţii necesare pentru restabilirea finanţării, atât macro-financiare, cât şi bugetare. Principala condiţie invocată este legată de desfăşurarea unor alegeri parlamentare corecte şi libere, susţine politologul.

Eşuarea mecanismului de condiţionalitate este pe locul trei în clasamentul eşecurilor.

În opinia autorului, Partidul Democrat a neglijat de două ori Bruxelles-ul. Prima dată atunci când a încălcat angajamentele cu privire la statul de drept, iar a doua oară când a refuzat să soluţioneze criza politică, produsă de anularea voturilor chişinăuienilor, explică politologul.

Astfel, Moldova a creat un precedent periculos pentru alte ţări asociate, precum Georgia şi Ucraina, unde la fel pot fi observate indiciile „statului capturat”, în particular, din cauza prezenţei masive a grupărilor oligarhice în viaţa politică şi publică, concluzionează Dionis Cenuşa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite