Cum comentează democraţii criticile aduse de SUA, UE şi FMI pe subiectul adoptării legii amnistierii capitalului
0
Deputatul democrat Sergiu Sîrbu susţine că îngrijorările SUA, UE, FMI sau a BM pe subiectul adoptării legii privind amnistierea capitalului „nu sunt justificate”.
„Acele îngrijorări care au fost expuse ele nu sunt justificate şi noi am introdus în lege foarte multe mecanisme de prevenire a spălării banilor, de prevenire a corupţiei şi de legalizare a banilor murdari. Această lege se referă exclusiv doar la declararea voluntară a banilor şi bunilor provenite din activitate legală”, a spus Sergiu Sîrbu la emisiunea „Adevărul Live” de pe adevarul.ro
Potrivit lui, „este o primă părere a acestor instituţii”.
„Noi considerăm că această lege nu contravine angajamentelor noastre internaţionale. Această lege a avut şi opinia unui expert internaţional renumit”, a menţionat democratul.
Vorbind despre expertul care a oferit expertiza necesară pe pachetul de legi în domeniul fiscal, Sîrbu a recunoscut că acesta nu a avut mandat de la Moneyval, comitet de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor şi finanţarea terorismului, o subdiviziune a Consiliului Europei.
„Dar expertul este expert renumit anume în spălare de bani şi dumnealui a semnat din nume propriu această expertiză. Noi suntem gata să facem faţă unor evaluări deja instituţionale din partea instituţiilor internaţionale din luna septembrie. Sunt sigur că vom trece aceste teste”, a explicat deputatul.
El a mai spus că parlamentarii nici nu au avut timp pentru „a demara consultări publice şi o expertiză de amploare”.
„Sesiunea se încheia, iar noi ne dorim ca efectele acestei legi să fie resimţite de cetăţeni”, a mai menţionat vicepreşedintele PDM.
Amintim că majoritatea parlamentară a adoptat joi, 26 iulie, legea privind declararea voluntară şi stimularea fiscală.
Aceasta presupune că persoanele care anterior nu şi-au declarat veniturile, imobilele, maşinile şi alte bunuri, le pot declara şi legaliza contra unei taxe de 3% din sumă.
Opoziţia parlamentară şi cea extraparlamentară a criticat iniţiativa guvernării, precizând că aceasta ar putea duce la legalizarea mijloacelor financiare sustrase anterior si sistemul bancar moldovenesc.
De partea cealaltă, preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a lăudat adoptarea respectivei iniţiative. Speakerul a spus că este vorba de un „mecanism care va reduce economia tenebră din Republica Moldova”.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a emis joi, 26 iulie, un comunicat de presă cu referire la adoptarea legii privind amnistierea capitalului. Experţii FMI susţin că „măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală şi vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative”.
Ambasada SUA la Chişinău anunţă că „este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor”. Potrivit reprezentanţei diplomatice, legea privind declaraţia voluntară şi stimularea fiscală (numită şi legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova.