Consiliul Unirii cheamă la protest împotriva vizitei lui Rogozin, iar liberalii cer să prezinte motivaţiile invitaţiei celor doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin la Chişinău

Consiliul Unirii se declară împotriva vizitei la Chişinău a vicepremierului rus, Dmitri Rugozin, şi a Patriarhului Kiril şi susţin că vor organiza o acţiune paşnică de protest, în care îşi vor manifesta dezacordul.

Consiliul Unirii se declară împotriva vizitei la Chişinău a vicepremierului rus, Dmitri Rugozin, şi a Patriarhului Kiril şi susţin că vor organiza o acţiune paşnică de protest, în care îşi vor manifesta dezacordul.

„Consiliul Unirii îi îndeamnă atât pe români, cât şi pe alogenii cu demnitate naţională să se alăture acţiunilor de sensibilizare asupra lipsei de verticalitate a puterii în faţa Rusiei şi a pericolului de compromitere a interesului naţional şi a obiectivului european al populaţiei Republicii Moldova“, a citat din declaraţie preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco.

Potrivit acesteia, Dmitri Rogozin şi Patriarhul Kiril vin la Chişinău nu pentru a încuraja sau a binecuvânta aspiraţiile europene ale ţării, dar pentru a presa şi intimida autorităţile să rămână pe orbita rusească şi să renunţe la Summitul de la Vilnius. Consiliul Unirii îndeamnă Guvernul să manifeste demnitate în faţa intimidărilor „oamenilor trimişi de Moscova“. „Populaţia creştină din Republica Moldova continuă a fi manipulată, iar guvernanţii de la Chişinău nu încurajează desprinderea Bisericii noastre de Biserica Rusă“, a spus Vitalia Pavlicenco.

Consiliul Unirii va protesta în faţa Guvernului şi a Catedralei Mitropolitane.

}n aceeaşi odine de idei, Partidul Liberal a cerut autorităţilor să facă publice şi să motiveze invitaţiile la Chişinău lansate vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, şi Patriarhului Kiril. PL cataloghează aceste vizite drept umilitoare.

„Vizita Patriarhului Kiril este legată de 200 de ani de la înfiinţarea Eparhiei Chişinăului şi rezultă că acceptăm ocupaţia, pentru că aceasta a apărut în urma ocupaţiei“, a declarat, la o conferinţă de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu.

Vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, a spus că Patriarhul Kiril nu poate veni în vizită în Republica Moldova având doar invitaţia feţelor bisericeşti. Trebuie neapărat să existe o invitaţie oficială din partea autorităţilor, a premierului sau a şefului statului. „Noi vrem să vedem acea invitaţie făcută Patriarhului rus şi vicepremierului rus, inclusiv partea motivantă a acesteia. Vrem să vedem de ce anume în septembrie“, a adăugat deputatul Valeriu Munteanu.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin va veni la Chişinău pe 2 septembrie, iar pe 3 septembrie merge la Tiraspol. Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii va vizita Republica Moldova în perioada 7-9 septembrie 2013, pentru a participa la festivităţile prilejuite de aniversarea a două sute de ani de la crearea Eparhiei de Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite