Condamnat în România, democratul Valeriu Guma ar putea fi trimis după gratii, în Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnat pe 17 aprilie la doi ani de închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de peste Prut pentru acte de corupţie, deputatul PD Valeriu Guma ar putea fi închis la Chişinău, în baza unui acord existent în acest sens, între România şi Republica Moldova

Deputatul democrat Valeriu Guma care a fost condamnat în România pentru corupţie, ar putea fi trimis după gratii de către magistraţii din Chişinău, relevă Inprofunzime.md

„Autorităţile române pot expedia hotărârea pentru executarea în Republica Moldova. În acest caz e nevoie de o hotărâre judecătorească ce recunoaşte decizia din România şi după asta se pune în executare. Există un acord în acest sens, între Republica Moldova şi România“, a spus un jurist pentru sursa citată.

Astfel, în cazul în care autorităţile moldoveneşti nu primesc nicio sesizare de la Ministerul Justiţiei de peste Prut, în legătură cu condamnarea lui Guma, acesta nu va putea pleca din Moldova pentru următorii şapte ani. 

Valeriu Guma are de executat doi ani de închisoare pentru faptele de corupţie pentru care a fost judecat. Decizia de pe 17 aprilie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România este definitivă, astfel că deputatul moldovean urmează să fie încarcerat, dacă trece Prutul.

Anterior omul de afaceri a susţinut că dosarul este o fabricat la comanda unui concurent care vrea să-l elimine din afacerea Gerom SA din Buzău, unde Guma deţine un pachet minoritar de acţiuni. Concurentul său este un alt milionar moldovean.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 13 iunie 2012, ca  Valeriu Guma să execute doi ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat că a încercat, prin complici, mituirea directorului general al Direcţiei Juridice din AVAS pentru menţinerea privatizării unei firme unde era acţionar.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis astfel schimbarea condamnării primite de Valeriu Guma în 3 noiembrie 2011, din pedeapsă cu suspendare în doi ani de închisoare cu executare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite