Comuniştii şi separatiştii, pe aceeaşi undă: „Punctele de control migraţional nu vor rezolva problema migraţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regiunea transnistreană
Regiunea transnistreană

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vasile Şova, şi fostul „şef de la Externe“ din regiunea transnistreană,Valeri Liţcai, susţin că instalarea punctelor de control migraţional pe Nistru va duce la destabilizarea situaţiei din Zona de securitate şi va afecta acţiunile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

„Cele şase puncte de control migraţional nu soluţionează problema migraţiei. Cei care vor să treacă, vor trece. Guvernanţii nu trebuie să se grăbească să ia decizii. Înainte de a întreprinde anumite acţiuni ce ar putea destabiliza situaţia în regiunea ar trebui să măsoare de 100 de ori. Şi Uniunea Europeană participă în cadrul negocierilor 5+2 în calitate de observatori şi ar trebui să înţeleagă că această decizie ar putea duce în impas procesul de reglementare“, a declarat Vasile Şova în cadrul unei conferinţe.

„În ultimii ani s-a pus accent pe consolidarea măsurilor de întcredere între cele două maluri ale Nistrului. Cum funcţionează acest principiu în cazul înstalării acestor posturi?“, se întreabă Vasile Şova. Totodată, el critică conducerea menţionând că acum, reglementarea transnistreană nu mai este printre priorităţile guvernanţilor. „Eu m-am ocupat de acest proces când reglementarea transnistreană era prioritatea numărul unu pentru Republica Moldova. Acum însă nu se regăseşte nici în primele zece“, accentuază Vasile Şova.

„Vor să meargă pe scenariul Ciprului“

Mai critic la adresa Chişinăului a fost Valeri Liţcai, aşa-şisul sef de la Externe din regiunea transnistreană. „Dacă cineva vrea să meargă după scenariul Ciprului aşa şi trebuie să spună. Trebuie să anunţe că vor să împartă ţara în două să pună graniţă pe Nistru şi să uite de regiunea transnistreană ca de un vis urât.Toţi care cred că Federaţia Rusă se va uita liniştit cum se încalcă drepturile cetăţenilor ruşi atunci se înşeală. Aceştia trebuie să se gândească bine înainte de a prinde cetăţenii ruşi fără paşaport de-a lungul Nistului“, a menţionat Valeri Liţcai.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite