Ce spun experţii despre o eventuală coaliţie între PSRM şi PDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia în care s-au pomenit formaţiunile politice care au acces în Parlament este una deloc uşoară. În timp ce blocul ACUM este „curtat” de celelalte două partide – PDM şi PSRM, acestea din urmă vor trebui să se comporte prudent şi vor avea să răspundă în faţa alegătorului, transmite IPN.

Comentatorul politic Victor Ciobanu este de părere că se poartă, cu siguranţă, negocieri, doar că ele au loc după paravan. Potrivit lui, riscurile ca socialiştii să fie înghiţiţi de PDM, în cazul unei coaliţii formate de aceste două partide, sunt extrem de mari.

„Ei îşi semnează sinuciderea în public mergând în coaliţie formală cu PDM. Pentru democraţi tot nu este o situaţie fericită pentru că Vladimir Plahotniuc va fi pus în situaţia să cedeze multe lucruri, după ce în ultimii ani a obţinut ca PDM să conducă de unul singur. Va trebui să cedeze din portofolii, din Guvern. Eu cred că mult mai fezabil şi mai ieftin pentru el este de a racola candidaţi aparte”, a menţionat Victor Ciobanu la emisiunea „Politica Nataliei Morari„ de la TV8.

Politologul Igor Volniţchi este de părere că socialiştii s-au pomenit într-o situaţie „interesantă”, pentru că pentru PSRM există riscuri atât dacă va face o coaliţie cu PDM, cât şi dacă rămâne în opoziţie.

„Acest partid se află de ceva timp în opoziţie şi nu poate la nesfârşit să se afle în opoziţie”, susţine Igor Volniţchi. „În plus, dacă PSRM face coaliţie cu democraţii, va trebui să aibă argumente ca să convingă şi Moscova, având în vedere „războiul” pe care l-au dus democraţii cu Rusia”. În acelaşi timp, există suficiente riscuri şi pentru PDM, în cazul unei coaliţii cu PSRM, afirmă el.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, consideră că actualmente toate formaţiunile sunt într-o situaţie complicată. Potrivit lui, faptul că blocul ACUM a fost „curtat” şi de PDM, şi de PSRM reprezintă un joc pe care blocul l-a jucat corect.

Igor Boţan consideră că nu există nicio problemă pentru formarea unei coaliţii dintre democraţi şi socialişti. În opinia lui, singura problemă a PSRM într-o discuţie cu PDM este faptul că nu este pe poziţie egală cu democraţii, care deja deţine puterea în stat prin faptul că are influenţă asupra autorităţilor de drept şi de reglementare .

Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat, au lansat de câte două ori invitaţii la discuţii către blocul electoral ACUM, care au fost refuzate. Deocamdată, acestea nu s-au pronunţat în privinţa unei coaliţii de guvernare în comun.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite