VIDEO Traian Băsescu: „În niciun caz România nu va interveni militar în Republica Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de la Bucureşti a declarat la Adevărul Live că România „nu va face nimic în sens militar“, dacă Rusia va aplica scenariul din Crimeea în Republica Moldova şi va ocupa Transnistria, precizând că „România nu va fi niciodată un stat agresor“.

Şeful statului român a discutat cu jurnaliştii de la „Adevărul“ despre criza din Ucraina şi despre eventualele scenarii. „Pentru mine ce s-a întâmplat în Crimeea e o proiecţie a ce se poate întâmpla în Republica Moldova. Acest lucru nu-l putem privi la rece, e o chestiune sentimentală“, a spus Băsescu. „În niciun caz România nu va interveni militar în Republica Moldova, să tăiem din capul locului că România invadează Republeca Moldova“, a precizat liderul de la Cotroceni, în contextul în care vorbea despre implicaţiile Rusiei în criza din Ucraina.

Băsescu a spus că regretă că politicienii de la vârf din Chişinău bârfesc mai degrabă România decât Federaţia Rusă, menajând sensibil liderii de la Kremlin. „Ei nu îndrăznesc să le spună ruşilor ce cred, cum vor să evolueze lucrurile“, a adăugat preşedintele României.

Băsescu a mai spus că singura „soluţie garantată este revenirea la patria-mamă şi să merge împreună“, asta chiar dacă recunoaşte că un asemenea referendum nu ar trece în Republica Moldova. „România nu poate face mai mult decât să acorde burse, cetăţenii, locuri în tabere, proiecte de interconectare energetică. Singurul lucru pe care îl putem face e să le spunem: «Dragi români de peste Prut, aveţi o alternativă - unirea cu România». Aş vrea să vină ziua aceea (referendumul prin care basarabenii ar cere unirea - n.r.), m-aş duce eu la frontieră să înlătur barierele. Problema moldovenilor e dacă ei vor. Deci moldovenii trebuie să fie responsabili de viitorul lor“, a menţionat oficialul.

Preşedintele României a dat o notă de 10 Uniunii Europene pentru modul în care gestionează criza din Ucraina. „Atâta poate să facă. Nu avem o politică externă comună, nu a vem o armată comună. Interesele diverg în raport cu Rusia de la stat la stat“, a explicat Băsescu.

Traian Băsescu, la Adevărul Live, despre criza din Ucraina, ameninţarea Jobbik, alegerile prezidenţiale şi graţierea lui Gigi Becali 

Citeşte mai multe declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu la Adevărul Live: 

Băsescu: Nu va fi război nici în regiunea Mării Negre, nici în Ucraina Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la „Adevărul Live“ că nu va fi război nici în regiunea Mării Negre, nici în Ucraina, iar România nu se află într-un pericol iminent.

Traian Băsescu: Nu îi voi ierta pe cei care vor asista cum Moldova intră într-un scenariu de tip Crimeea, Osetia de Sud sau Abhazia  Preşedintele României, Traian Băsescu, a vorbit, la Adevărul Live, despre urmările referendumului din Transnistria, despre pericolul care pândeşte Republica Moldova, dar şi despre evoluţia politică a Partidului Mişcarea Populară.

Băsescu: Marea întrebare este dacă se vor aplica sancţiuni economice Rusiei. România va susţine această măsură  Traian Băsescu este de părere că, în acest moment, marea întrebare este dacă se va vrea politic o aplicare până la capăt a sancţiunilor împotriva Rusiei, subliniind că România va susţine acest lucru la următorul Consiliu de la Bruxelles.

   

Băsescu: Elena Udrea poate să-l bată pe Victor Ponta fizic, dacă e nevoie Traian Băsescu a afirmat, luni, la Adevărul Live, în contextul unei întrebări privind candidaţii pentru prezidenţiale, că Elena Udrea poate să-l bată pe Victor Ponta şi fizic dacă e nevoie.

Traian Băsescu despre cererea de graţiere a lui Gigi Becali Invitat la Adevărul Live, preşedintele României, Traian Băsescu a discutat cu redactorul-şef Dan Marinescu despre un subiect „aprins“ în fotbalul românesc: graţierea lui Gigi Becali.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite