Andrian Candu va prelua funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova şi va semna decretul de numire în funcţie a miniştrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Curtea Constituţională a stabilit interimatul funcţiei de preşedinte al ţării, ca urmare al refuzului şefului statului de a semna decretul de numire în funcţie a noilor miniştri, speakerul Andrian Candu va fi cel care va exercita funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova pentru a semna decretul respectiv.

„În calitate de preşedinte interimar, voi semna în perioada următoare decretul privind numirea miniştrilor şi voi primi jurământul acestora”, a declarat preşedintele Parlamentului Andrian Candu, conform unui comunicat de presă emis de Legislativ.


Potrivit lui Andrian Candu, decizia Curţii Constituţionale aduce o soluţie în privinţa imposibilităţii temporare de exercitare a atribuţiilor funcţiei de preşedinte, doar pe elementul legat de numirea noilor membri ai Guvernului.

Igor Dodon a fost din nou suspendat temporar din funcţie. Curtea Constituţională de la Chişinău a decis marţi, 2 ianuarie, că în urma refuzului repetat al preşedintelui ţării de a numi în funcţii miniştrii, şeful statului se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile respective, fapt ce justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, pentru asigurarea exercitării acestor obligaţii constituţionale.

Igor Dodon a criticat decizia Curţii Constituţionale (CC) privind suspendarea sa din funcţie, pentru ca un preşedinte interimar să poată numi noii miniştri în Guvernul Filip. Şeful statului a declarat că „CC a trecut definitiv în zona gri a democraţiei şi a statului de dept”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite