Analişti politici: „Curtea Constituţională şi-a încălcat grosolan prerogativele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională a Republicii Moldova FOTO: europalibera.org
Curtea Constituţională a Republicii Moldova FOTO: europalibera.org

Curtea Constituţională şi-a depăşit prerogativele, dictând o decizie eminamente politică. De această părere este analistul politic Anatol Ţăranu.

„Curtea Constituţională şi-a încălcat flagrant prerogativele şi a substituit în fond instituţiile politice, ceea ce poate fi interpretat drept o încercare de uzurpare a puterii de stat. Au fost încălcate o sumedenie de principii şi norme, inclusiv prezumţia nevinovăţiei. Această decizie demonstrează că justiţia e profund afectată de molima corupţiei şi de politicianism. Am avut senzaţia că instanţa constituţională a coborât la nivelul Judecătoriei Căuşeni. Într-un mod deliberativ, Curtea Constituţională a aprofundat criza politică, chiar în momentul în care se întrezărea o soluţie“, a spus expertul.

Anatol Ţăranu a amintit în context că avem deputaţi cu dosare penale, ba chiar condamnaţi prin decizii definitive care însă nu şi-au pierdut fotoliile. Totodată, el nu exclude că această răsturnare de situaţie ar face parte dintr-un scenariu pus la cale de democraţi şi liberali pentru a-i juca festa liberal-democratului Vlad Filat. „Vom vedea cum se vor derula lucrurile, dar putem presupune că există o înţelegere ocultă.

Şi analistul politic Viorel Cibotaru crede că decizia Curţii este „un document eminamente politic, care produce haos“. „Dacă ar fi respectată, ar însemna că marea majoritate din exponenţii puterii de azi ar trebui să-şi dea demisia, inclusiv liberalul Mihai Ghimpu asupra căruia, la fel, planează suspiciuni de corupţie“, apreciază expertul.

Şi el bănuieşte că autorul acestui scenariu ar putea fi fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului. „Vlad Plahotniuc îşi duce orice decizie până la capăt şi nu se va linişti până Vlad Filat nu va avea probleme. Planul lui Plahotniuc este ca Partidul Democrat să devină partidul numărul unu în Moldova şi unul din elementele acestui plan este schimbarea sistemului electoral, cu ajutorul liberal-democraţilor“, afirmă Viorel Cibotaru.

Editorialistul Petru Bogatu scrie pe blogul său: „Curtea a săvârşit, de fapt, un puci politic. Smolnîi, celebrul cartier general al revoluţiei bolşevice, s-a mutat la sediul CC din Chişinău. Judecătorii şi-au depăşit atribuţiile şi au dispus eliminarea din câmpul constituţional a unui actor politic pornind de la nişte considerente de natură pretins etică“.

„Mi-e scârbă. Prin această decizie demagogică, CC a spulberat ultimele aparenţe ale statului de drept, transformând Republica Moldova într-un Absurdistan urât mirositor, într-un fief al debandadei totale, în ţara lui Papură vodă unde argumentul forţei învinge forţa argumentului“, mai scrie jurnalistul.

În opinia lui, preşedintele ar trebui să emită un decret prin care să constate că instanţa şi-a depăşit atribuţiile, dând un verdict politic abuziv.

Juristul Nicolae Osmochescu susţine că Parlamentul ar putea ignora decizia Curţii Constituţionale, însă astfel va fi creată o situaţie revoluţionară, cum s-a întâmplat în Rusia la începutul anilor 90, când pentru a nu respecta o decizie a Curţii Constituţionale preşedintele a dizolvat-o.

Potrivit hotărârii Curţii Constituţionale, preşedintele urmează să numească un premier interimar din componenţa Guvernului, al cărui integritate nu a fost pusă la îndoială. „Mă întreb cine ar putea fi numit, căci Guvernul a fost demis in corpore, fiind bănuit de acte de corupţie. Iată aici este o problemă care urmează să fie examinată“, a adăugat expertul în drept constituţional, citat de IPN.

Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat pentru „Adevărul“ că a fost surprins de decizia Curţii Constituţionale şi că speră că, indiferent cum vor evolua lucrurile - spre instituirea unui nou guvern sau spre parlamentare anticipate, important este să fie reinstaurată cât mai repede stabilitatea.

Curtea Constituţională a decis, aseară, că Vlad Filat a fost înaintat ilegal de preşedinte pentru funcţia de premier, pe motiv că Guvernul Filat 2 a fost demis printr-o moţiune de cenzură subsuspiciunea de acte de corupţie, fiind afectată integritatea sa. 

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite