Alegeri locale Chişinău. Care sunt soluţiile candidaţilor pentru construcţiile ilegale din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei dintre candidaţii la fotoliul de primar al municipiului Chişinău şi-au prezentat soluţiile pentru problema construcţiilor ilegale de pe teritoriul capitalei. În cadrul dezbaterii de la postul de televiziune PRO TV Chişinău, aceştia au propus acţiuni începând de la inventarierea până la demolarea lor, transmite IPN.

Candidatul comun al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi solidaritate, Andrei Năstase, spune că dacă va ajunge primar va face o inventariere pentru a vedea câte construcţii ilegale sunt în oraş. 

De asemenea, va lansa discuţii publice cu mediul de afaceri, cu mediul de experţi pentru elaborarea planului urbanistic general, va aplica sistemul electronic de eliberare a autorizaţiilor de construcţii şi a certificatelor de urbanism. 

„Vom lansa un program masiv de delimitare, înregistrare şi evaluare a tuturor bunurilor imobiliare aflate în gestiunea municipiului. O penultimă măsură pe care trebuie să o luăm este să revizuim toate contractele de arendă, de concesiune şi după ce vom verifica legalitatea tuturor, vom merge şi la demolarea acestor construcţii ilegale”, a afirmat candidatul PPDA.

Candidatul Partidului „Casa Noastră Moldova”, Alexandr Roşco, consideră că de construcţiile ilegale trebuie să se ocupe asemenea organe cum ar fi Procuratura Anticorupţie, Centrul Naţional Anticorupţie, iar pentru a preveni apariţia lor, trebuie adoptat un nou plan urbanistic general. „În plus, toate construcţiile ilegale trebuie demolate din contul bugetului municipal”, a declarat Alexandr Roşco.

Pretendentul Partidului Socialiştilor la funcţia de primar, Ion Ceban, a menţionat că trebuiesc organizate licitaţii publice electronice în contextul înstrăinării oricărui teren funciar. De asemenea, trebuie delimitate toate proprietăţile municipale pentru că actuala decizie a Consiliului Municipal Chişinău nu se respectă. În opinia lui, trebuie trasate graniţele pentru toate spaţiile verzi, elaborate planurile zonale şi planul general urbanistic. 

„Voi interveni administrativ ca să nu mai poată fi eliberate autorizaţii contrar normelor urbanistice. Asta înseamnă – în curţile blocurilor de locuit, în periferiile şi adiacenţele zonelor verzi şi în multe alte locuri”, a mai spus Ion Ceban.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite