Acordul de Asociere cu UE a fost transmis Parlamentului de la Chişinău spre ratificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a prezentat astăzi Parlamentului Acordul de Asociere dintre Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de altă parte, semnat ieri la Bruxelles. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat tot astăzi de către Guvern.

Proiectul a fost prezentat în şedinţa Executivului de către ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman. Ea a făcut o trecere în revistă a cooperării cu Uniunea Europeană şi a vorbit despre negocierile asupra Acordului de Asociere, care au finalizat vara trecută. Ministrul a subliniat că prevederile Acordului nu contravin Constituţiei Republicii Moldova. Totodată, a precizat că ţara noastră va beneficia de asistenţă financiară din partea UE care va ajuta Republica Moldova să devină un stat modern, cu valori europene.

Premierul Iurie Leancă a declarat că următoarea fază a relaţiei Republicii Moldova cu Uniunea Europeană va fi punerea în aplicare a Acordului de Asociere. „Este o etapă foarte importantă, dar nu este finalitatea. Finalitatea, după cum am spus, este să aderăm la Uniunea Europeană”, a menţionat şeful Executivului de la Chişinău.

„Pentru a adera la Uniunea Europeană trebuie să depunem o cerere de aderare, ca să obţinem statutul de candidat, cum s-a întâmplat acum câteva zile cu Albania, iar pentru a depune cererea de aderare şi, după cum spuneam, analiza arată că o putem face în a doua jumătate a anului 2015, pentru a avea o reacţie pozitivă de la toate cele 28 de ţări-membre ale Uniunii Europene, va trebui să generăm aceste reacţii pozitive, că suntem extrem de serioşi în realizarea acestor angajamente”, a mai declarat Iurie Leancă.

Pe 27 iunie, la Bruxelles, Iurie Leancă a semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, alături de Ucraina şi Georgia, în prezenţa a 28 de şefi de stat şi de guvern din ţările-membre ale UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite