Pavel Filip: Cunosc numele celor implicaţi în schemele şi neregulile de la instituţiile statului
0Prim-ministrul, Pavel Filip, a declarat în faţa agenţilor economici că deţine informaţii obţinute în urma „investigaţiilor profunde la multe instituţii de stat”, ştie toate neregulile şi „oamenii implicaţi în schemele de acolo”, iar pentru a soluţiona această problemă, în următoarele trei luni va fi realizată o reformă a administraţiei centrale.
Şeful Executivului, Pavel Filip, s-a întrunit astăzi, 28 ianuarie, cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru a discuta despre impedinementele şi constrângerile din calea desfăşurării unei afaceri şi pentru a identifica soluţii în acest sens. Premierul s-a referit, în acest context, şi la abuzurile funcţionarilor din instituţiile statului.
„Este adevărat că pentru a pedepsi un funcţionar, există lege, există Codul Muncii, trebuie să vii cu dovezi, etc. Trebuie să dăm dovadă de voinţă politică. Eu sunt în posesia investigaţiilor profunde la multe instituţii de stat, am văzut toate neregulile, ştiu foarte mulţi oameni care sunt implicaţi şi schemele care sunt acolo. Cu părere de rău nu pot spune astăzi nume şi scheme, pentru că, iarăşi, trebuie să vii, să-l prinzi, să dovedeşti. O să mergem pe altă cale. Chiar dacă nu avem foarte multe dovezi, dar suntem siguri că acolo se încalcă şi există scheme şi prin voinţă politică vrem să facem regulă. Să avem grijă ca pornind de la şefia instituţiei să fie oameni integri”, a declarat Pavel Filip.
Astfel, prim-ministrul susţine că Guvernul va depune toate eforturile pentru reformarea administraţiei centrale, care ar trebui să fie realizată în următoarele trei luni.
Pavel Filip a vorbit în debutul şedinţei despre perioada de trei luni în care va fi aplicat moratoriul la controalele fiscale, timp în care va fi elaborat un nou cadru legal pentru reglementarea controalelor fiscale, astfel încât să corespundă intereselor agenţilor economici. „Dincolo de acestea, avem şi alte obiective care să îmbunătăţească mediul de afaceri, cum ar fi reducerea birocraţiei, aplicarea universală a ghişeelor unice, extinderea serviciilor electronice, reducerea numărului de taxe. Poate în final reuşim să trecem de la abordarea licenţiere, autorizare la notificare, ceea ce ar însemna ca agentul economic să-şi pornească afacerea, iar ulterior instituţiile statului să vină să constate dacă activează legal”, a mai spus şeful Guvernului.
Premierul a declarat că crede într-un parteneriat între Guvern şi mediul de afaceri şi a propus crearea unei platforme de comunicare care să se întrunească periodic. Nu vom mai merge pe populisme şi declaraţii. Unica cale eficientă pe care ar trebui să meargă Guvernul sunt acţiunile şi realizările”, a menţionat Pavel Filip.
Menţionăm că prim-ministrul a anunţat ieri despre instituirea unui moratoriu la controalele fiscale pe trei luni şi a cerut suspendarea din funcţie a şefilor de la Vamă, Fisc şi Poliţia Economică.