O nouă ocupaţie pentru deputaţii moldoveni. Ei au decis că vor putea fi „delegaţi“ în întreprinderile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veaceslav Ioniţă (centru), deputat liberal-democrat spune că doar personalul tehnic din parlament vaajunge în coniliile de administrare a companiilor de stat FOTO Tudor Iovu
Veaceslav Ioniţă (centru), deputat liberal-democrat spune că doar personalul tehnic din parlament vaajunge în coniliile de administrare a companiilor de stat FOTO Tudor Iovu

Amendarea legislaţiei, operată la finele anului trecut, oferă legiuitorilor moldoveni şi posibilitatea să devină membri ai consiliilor de administraţie la întreprinderile de stat sau la societăţile pe acţiuni unde guvernul deţine mai mult de 50% din capital.

Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei parlamentare economiei, susţine că nu ar fi vorba de deputaţi, ci doar despre angajaţii comisiilor de profil.

„Comisiile au aparat de lucru, care este format din acelaşi personal tehnic ca şi cel la guvern. Ei sunt angajaţi ai comisiei, exact cum sunt funcţionarii din ministere. Aceşti funcţionari vor putea fi membri ai consiliilor de administraţie. Acesta a fost raţionamentul“, a afirmat deputatul PLDM.

În acelaşi timp, în lege nu este precizat clar despre cine e vorba, ci doar faptul că aceştia vor fi reprezentanţi ai „comisiei parlamentare permanente de profil“.

Situaţie aberantă

Şefii Ministerului Economiei, care au în subordine şi Agenţia Proprietăţii Publice, instituţie ce se ocupă de administrarea averii statului, susţin că nu ştie nimic despre aceste modificări. „Nu suntem noi autorii iniţiativei şi, respectiv, nici nu o putem comenta“, ne-a declarat Dumitru Godoroja, viceministrul Economiei.

Economistul Roman Chircă califică drept aberantă situaţia când parlamentarii vor putea ajunge în consiliile unor întreprinderi ale statului. „Este un conflict de interese. În plus, managementul corporativ nu are nimic comun cu munca de deputat“, a mai adăugat expertul.

Până la 1 ianuarie 2014 legislaţia prevedea că în consiliile de administraţie a întreprinderilor de stat şi a societăţilor pe acţiuni cu capital de stat pot fi delegaţi funcţionari din cadrul ministerelor, inclusiv şefi de agenţii, departamente şi vice-miniştri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite