Din decembrie 2018, Moldova poate exporta seminţe în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din decembrie anul curent, cultivatorii de seminţie din Moldova vor putea să exporte seminţele de hibrizi omologaţi în statele membre ale Uniunii Europene. Anunţul a fost făcut de către directorul general Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Gheorghe Gaberi a menţionat că decizia respectivă a fost luată în urma unui audit riguros efectuat la începutul verii, în urma căruia sistemul autohton de certificare a seminţelor a fost recunoscut echivalent cu sistemul de control şi certificare al Uniunii Europene.

„Vreau să accentuez că pe parcursul anului curent Parlamentul Moldovei a modificat cadrul legislativ, în aşa fel încât producătorii autohtoni au putut utiliza soiurile şi hibrizii din catalogul Uniunii Europene. Iată aceste două lucruri vor crea premise pentru ca companiile interesate din statele UE sa-şi plaseze producerea de seminţe aici, iar producătorii noştri, peste 1.100 la număr, să poată să beneficieze de aceste oportunităţi oferite”, a menţionat Gheorghe Gaberi.

Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a mai declarat că în prezent Moldova are dreptul de a exporta materialul săditor pomicol în Franţa, Italia, Bulgaria, România şi alte ţări membre ale UE.

„A rămas doar să reuşim să dobândim dreptul de export a materialului săditor viticol, care este pentru noi foarte important, fiindcă am avea exporturi estimate la peste un milion de viţe altoite anual, dar am putea substanţial să mărim acest volum”, a punctat Gheorghe Gaberi.

Mai mult acesta a menţionat că în viitorul apropiat îşi propune să invite noi misiuni de audit pentru alte grupuri de produse, cum ar fi carnea de pui şi ouăle de categoria B.

„Ne dorim în cel mai scurt timp să obţinem şi dreptul de exportare a produsele lactate pentru a extinde piaţa de desfacere a produselor din sectorul agro-alimentar al ţării”, a declarat Gheorghe Gaberi.

Anual necesarul de seminţe pentru agricultura ţării este de circa 120-125 de mii tone de seminţe de culturi cerealiere, porumb, oleaginoase, sfeclă de zahar, legume.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite