Štefan Füle "Alegerea de a parcurge calea europeană se face acasă". Ziua Europei, sărbătorită la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multor vizitatori, Scuarul Teatrului de Operă şi Balet le-a părut nepotrivit pentru sărbătoare FOTO: Dumitru Goncear
Mai multor vizitatori, Scuarul Teatrului de Operă şi Balet le-a părut nepotrivit pentru sărbătoare FOTO: Dumitru Goncear

Tradiţionalul Sat European dedicate Zilei Europei a avut loc astăzi în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet “Maria Bieşu”. La intrarea în improvizatul sătuc a fost instalat un paraşut, iar corturile participanţilor abundau în  material promoţionale, dar şi miros de delicii naţionale.

 Pe scena instalată la baza scărilor teatrului, au  fost instalate steagurile tuturor ţărilor Uniunii Europene pe care au urcat apoi oficialii moldoveni, dar şi  comisarul UE pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Štefan Füle. „Evenimentele recente care au avut loc în Republica Moldova m-au făcut să reflectez asupra problemelor cu care se poate confrunta procesul politic. Este esenţial ca toată politica să fie pentru oameni. Este foarte important să dezvoltăm instituţiile democratice şi nu să le subminăm. Democraţie este un lucru constant şi în progres care reprezintă adesea o dificultate. Toţi au responsabilitatea de a perpetua această democraţie. La fel, vorbesc astăzi ca şi un simplu om care a trăit într-un regim totalitar în Cehoslovacia. Am trăit şi eu tranziţia ţării mele şi vreau să vă spun că cehii şi-au făcut alegerea proprie. Această alegere poate fi luată de naţiuni doar la ei acasă”, a menţionat Füle.

"Au încercat să ne fure şi să ne marginalizeze sărbătoarea"

Primarul Dorin Chirtoacă care a deschis evenimentul a făcut o paralelă dintre UE şi Uniunea Euroasiatică. „Anul acesta unii au încercat să ne fure şi să ne marginalizeze sărbătoarea, dar nu au reuşit. Uniunea Europeană ne oferă libertate, democratie, stat de drept, stabilictate, securitate, prosperitare, civilizaţie, linişte şi încredere în ziua de mâine. Uniunea Euroasiatică ne va oferi doar ocupaţie, pseudo libertate, dictatură, sistem represiv de stabilitate, presiune, civilizare cu forţa. Republica Moldova poate intra în Uniunea Europeană şi exemplu ne sunt ţările baltice”, a spus primarul general.

Prim-ministrul desemnat, Iurie Leancă, a remarcat la ceremonie că prezenţa comisarului Štefan Füle la Chişinău în această zi poate fi considerată simbolică, deoarece este o expresie a sprijinului pe care îl acordă UE Moldovei. Oficialul a spus că moldovenii sărbătoresc Zilele Europei deoarece sunt europeni. „Am obţinut rezultate importante în doar câţiva ani, iar progresele atinse ne motivează să continuăm. Am revenit din Polonia, unde am văzut Palatul Regal din Cracovia. La intrarea în castel, printre emblemele militare, am găsit şi stema Principatului Moldovei, acest lucru mi-a amintit că noi am fost parte a conceptului european, am făcut parte din familia europeană. Ceea ce ne propunem astăzi nu este o integrare, ci o revenire la valorile familiei europene”, a subliniat oficialul.

Preşedintele Nicolae Timofti a menţionat că Ziua Europei este un prilej pentru cetăţenii ţării de a celebra libertatea, pacea, toleranţa şi unitatea prin diversitate. "Sunt valori care reprezintă pietrele de temelie ale UE. Indiferent de opţiunile politice sau apartenenţa etnică, trebuie să ducem până la capăt acest proiect”, a spus  şeful statului.

"Ziua Europei trebuia sărbătorită de 9 mai" 

Dacă oficialii au vorbit despre problemele şi reuşitele ţării şi opţiunea europeană, simplii vizitatori au apreciat evenimentul în sine, dar au dat şi o apreciere a şanselor Republicii Moldova în UE. „O zi foarte frumoasă, aş fi vrut să fie mai multe de acest gen şi chiar şi vremea ţine cu noi. Am fost la standul European şi Italian, mi se par foarte reuşite. Păcat că Ziua Europei nu a putut fi sărbătorită în ziua de nouă mai, dar e o decizie de sus”, Varvara (63)

„Trebuia să sărbătorim la fel ca restul Europei, pe data de 9 mai, altfel am dat dovadă că ruşii ne-au ocupat şi nici nu-şi bat capul de noi. Republica Moldova va fi cândva integrată în UE, dar Rusia ne mai ţine încă de hăţuri”, Elena (62).

Ambasadele au atras şi tinerii cu standurile lor. „Mă interesez de şi programele studenţeşti şi educaţionale ale ambasadelor. Am găsit informaţie foarte utilă la ambasada germaniei. Evenimentul este frumos, dar locaţia trebuia schimbată, e prea aglomerat aici. În plus, nu-mi place că ziua europei s-a organizat mai târziu. Trebuie să fim cu un pas spre europa, nu spre uniunea sovietică. Şansele nu sunt mari acum, dar peste 7-8 ani s-ar putea să fim incluşi în familiam europeană” Cristian Golic (20)

"Vrem să vedem Moldova în UE"

Reprezentaţii ţărilor Uniunii Europene au venit cu delicii, jocuri, programe de educaţie, dar şi sfaturi şi urări pentru Republica Moldova. „Aveţi o sărbătoare foarte frumoasă, ne-a plăcut cel mai mult bucatele voastre naţionale. Şi noi am adus câte ceva, în special cartofi prăjiţi şi dulciuri” a spus Morgane (22) din Belgia.

„Finlanda a venit să-şi arate obiceiurile şi cultura. Foarte mulţi moldoveni s-au arătat interesaţi în educaţie şi turismul finlandez, dar şi de bomboanele şi somonul nostru tradiţional”, a spus reprezentanta ambasadei Finlandei.

„Republica Letonă a venit cu cele mai frumoase urări de bine pentru Moldova şi vrem să o vedem în Uniunea Europeană. Noi suntem deja de opt ani în UE şi mergem doar spre bine, iar Republica Moldova poate izbuti şi ea, cu condiţia că merge spre Europa, nu altundeva”, Gheorghe Tofan, preşedintele diasporei moldoveneşti în Letonia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite