Studiu: Diferenţa dintre salariul bărbaţilor şi cel al femeilor creşte alarmant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

În Republica Moldova, diferenţa dintre salariul mediu al bărbaţilor şi cel al femeilor creşte în fiecare an. Din anul 2012 şi până în 2016, discrepanţele au crescut de 12,9% la 14,5%. Din cauza salarizării neechitabile, pe parcursul anului 2016 o moldoveancă a ratat în medie venituri de 11.417 lei. Pentru a ajunge la nivelul de salarizare al bărbatului a trebuit să muncească cu 52 de zile mai mult.

Datele au fost prezentate miercuri, 21 februarie, la o conferinţă de presă la IPN, de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în contextul Zilei Internaţionale a egalităţii salariale.

Natalia Covrig, analist pentru politici publice în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a spus că, la nivel naţional, diferenţa dintre pensiile bărbaţilor şi cele ale femeilor a fost de la 16,26% în 2012 şi 18,08% în 2016. 

Astfel, pe parcursul anului 2016, o femeie de vârstă pensionară a ridicat în medie cu 3.236 de lei mai puţin decât un bărbat. La nivelul municipiului Chişinău, situaţia este mai accentuată, discrepanţa anuală fiind în medie de 7.262 de lei.

Potrivit Nataliei Covrig, deşi legea obligă angajatorii să ofere salarii egale bărbaţilor şi femeilor care au acelaşi post şi prestează aceeaşi muncă în cadrul companiilor, dar aceste prevederi sunt ignorate. 

„Diferenţele salariale şi de pensii cresc constant şi cu paşi rapizi. Problema este gravă şi sunt necesare măsuri urgente”, a declarat experta.

Ian Feldman, preşedintele Consiliului pentru prevenirea, eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, a menţionat că instituţia pe care o conduce recepţionează tot mai multe plângeri din partea femeilor care invocă restricţionarea, din partea angajatorilor, a accesului la un anumit post de muncă. Le sunt puse anumite restricţii în contractul de muncă, ceea ce duce la o remunerare neadecvată. Ian Feldman spune că e nevoie ca femeile să fie avansate în funcţii de conducere, să fie promovate în luarea deciziilor, nu să muncească acolo unde sunt plătite mai puţin.

Dumitru Roman, reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului, a declarat că prin oferirea unor salarii mai mici femeilor le este limitat implicit accesul la servicii sociale şi medicale mai bune.

Andrei Brighidin, director de evaluare şi dezvoltare în cadrul Fundaţiei Est Europene, a spus că una dintre acţiunile care se cer se referă la introducerea în legislaţie a definiţiilor muncii egale şi muncii de valoare egală. La fel, se cere aplicarea unui sistem echitabil de evaluare a funcţiilor şi stabilirea unor măsuri de sporire a transparenţei sistemului de salarizare.

Alina Andronache, consultant în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a spus că, dacă nu vor fi implementate măsurile propuse, diferenţele salariale dintre bărbaţi şi femei, an de an, vor creşte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite