Parlamentul a ratificat acordurile pentru asistenţă macrofinanciară de 100 milioane de euro
0Parlamentul a ratificat, în şedinţa din 15 decembrie, acordul de împrumut şi cel de grant cu Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova în mărime de 100 de milioane de euro. 60 de milioane de euro este partea de împrumut, iar 40 de milioane de euro reprezintă grantul. Documentele au fost susţinute cu votul a 69 de deputaţi, transmite IPN.
Banii vor ajunge în Republica Moldova în trei tranşe egale în anul 2018. Debursarea va avea loc în funcţie de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional şi a celor 28 de condiţii convenite de Uniunea Europeană cu Republica Moldova. Maturitatea împrumutului este de maximum 15 ani. Rata de împrumut se va decide pentru fiecare tranşă în parte şi va depinde de fluctuaţiile pe piaţa bancară europeană.
La insistenţa deputatului liberal Valerian Bejan, viceministrul finanţelor Iuri Cicibaba a dat citirii celor 28 de condiţii pe care trebuie să le onoreze Republica Moldova pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare din partea UE. Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a precizat că majoritatea condiţiilor pentru prima tranşă au fost deja îndeplinite sau sunt la etapă de implementare, legile prevăzute fiind votate în prima lectură.
Printre condiţii se regăseşte: asigurarea competenţelor suplimentare pentru Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale, ridicarea gradului de transparenţă prin votarea unei noi legi privind întreprinderile de stat şi cele municipale, aprobarea unei noi legi pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor. Pentru a promova un sistem bazat pe merit în promovarea judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să revadă criteriile de selectare şi promovare a judecărilor în conformitate cu standardele internaţionale. De asemenea, Guvernul trebuie să prezinte o nouă lege cu privire la energetică, care să armonizeze legislaţia din acest domeniu.
Viceministrul Iuri Cicibaba a spus că banii acordaţi de UE vor fi folosiţi pentru acoperirea deficitului bugetar, dar şi pentru implementarea agendei asumate de către Guvern.