Odraslele magistraţilor au culoar verde să facă studii la Drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii urma să examineze ieri demersul judecătoarei Aurelia Parpalac de la Curtea de Apel Bender referitor la înmatricularea fiicei sale la o facultate de drept. Şedinţa a fost contramandată. Specialiştii susţin însă că astfel de colaborări dintre CSM şi instituţiile de învăţământ sunt discriminatorii şi contravin Constituţiei

Magistrata Aurelia Parpalac a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii „înmatricularea fiicei sale la Drept, în cadrul unei instituţii superioare de învăţământ cu care CSM a încheiat un acord de colaborare“. Şedinţa instituţiei de autoreglementare n-a avut loc. Am încercat însă să aflăm cum explică juriştii demersul magistratei din Căuşeni.

Auzind întrebarea noastră, judecătoarea Aurelia Parpalac a refuzat să comenteze. „Lupt să-mi conving fată să dea la Jurnalism. Vă mulţumesc“, ne-a spus magistrata şi a închis.
Vădit deranjat s-a arătat şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nichifor Corochii, care susţine că un astfel de acord nu ar trebui să stârnească discuţii. „Avem încheiate acorduri cu diferite universităţi. Potrivit acestora, câţiva studenţi fac practica în instanţe gratuit, iar copiii angajaţilor din sistemul judiciar pot beneficia de această înmatriculare. Este ceva reciproc. Mă miră faptul că în orice căutăm probleme“, a menţionat Nichifor Corochii.

„DE CE AR TREBUI SĂ DERANJEZE COLABORAREA NOASTRĂ“

Acesta ne-a explicat şi motivul „reciprocităţii“. „Chiar dacă avem un volum mare de lucru, probleme personale, ne facem timp să-i instruim pe aceşti tineri. Aceasta nu pare să fie însă o problemă. De ce ar trebui să deranjeze atunci când centrele universitare îşi respectă angajamentele? Nu suntem primii care facem asta“, a mai adaugă preşedintele CSM.
Avocatul Vlad Gribincea susţine că aceste colaborări sunt doar nişte privilegii. „Nu este exclus că CSM nu plăteşte nimic pentru aceste servicii, ci doar oferă beneficii familiilor judecătorilor. Probabil magistrata ştie de această facilitate şi se foloseşte de ea. Nu văd o problemă“, crede avocatul.

„CONDIŢIILE TREBUIE SĂ FIE EGALE PENTRU TOŢI“

De cealaltă parte, Alexandru Arseni, profesor la Facultatea de Drept şi membru CSM, spune că această practică este inadmisibilă şi încalcă prevederile constituţionale. „Nu cunosc temei legal pentru astfel de facilităţi. Trebuie să ne conducem de articole fundamentale din Constituţie: egalitatea cetăţenilor în drepturi şi în faţa legii şi dreptul la învăţătură. Condiţiile sunt egale pentru toţi“, afirmă Alexandru Arseni.
Judecătorul de la Curtea Supremă de Justiţie, Dumitru Visternicean, spune că trebuie să vadă demersul pentru a se expune. Totodată el a spus că nu ştie dacă o astfel de prevedere este legală.
Avocatul Roman Zadoinov consideră că această practică este o reminiscenţă sovietică. „Faptul că un absolvent oarecare va fi favorizat pe această cale, prin repartizarea în baza unei liste făcute de o instituţie, este o discriminare. Tinerii trebuie să fie înmatriculaţi la facultăţi în baza cunoştinţelor, nu a unor demersuri“, a precizat avocatul.

A blocat conturile Primăriei Căuşeni

Anul trecut, Aurelia Parpalac a fost încasat de la bugetul Primăriei Căuşeni circa 40.000 de euro. Atunci judecătoarea a obţinut această sumă printr-o hotărâre de judecată ilegală. Din cauza neexecutării deciziei, conturile Primăriei Căuşeni au fost blocate timp de aproape două luni, ceea ce a cauzat întârzierea achitării salariilor angajaţilor din subordinea autorităţii locale. Ulterior, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a cerut sancţionarea disciplinară a judecătoarei de la Curtea de Apel Bender. Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii a respins însă cererea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite