Expert IDIS Viitorul: Echiparea Armatei Naţionale nu atinge nici 1/3 din arsenalul din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echiparea Armatei Naţionale nu atinge nici 1/3 din arsenalul pe care îl are armata a 14-a a Federaţiei Ruse, dislocată în stânga Nistrului. Bugetul Armatei Naţionale de-a lungul timpului a fost modest, între 0,3 şi 0,5% din PIB, menţionează expertul IDIS Viitorul, Iurie Gotişan, citat de IPN.

Începând cu 2009, finanţarea Armatei Naţionale s-a diminuat. Bugetul alocat forţelor armate pentru 2017 abia de acoperă cheltuielile operaţionale ale acestora, şi nici vorbă nu poate fi despre echipare, suplimente financiare pentru efectiv ce presupun dezvoltarea şi evoluţia acesteia, spune Iurie Gotişan.

Colacul de salvare ar fi implicarea militarilor moldoveni în diverse operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii. Ultimele dispute dintre Preşedinţie, uvern şi unele formaţiuni politice duce şi la o mai mare înapoiere a domeniului, consideră expertul.

În opinia sa, statul de unul singur nu are capacitate şi resurse financiare să modernizeze şi să consolideze armata. Tehnica militară moldovenească este foarte uzată şi nu poate face faţă trupelor speciale ruseşti dislocate în Transnistria. Sunt soldaţi în zona de securitate care îşi desfăşoară serviciul în condiţii destul de dificile.

„Dacă am vorbi despre securitatea aeriană, celei de luptă, atunci conjunctura este dramatică. Finanţarea trupelor armate nu a fost niciodată o prioritate şi de fapt aceasta nu este problema actualei sau a fostei guvernări”, a mai spus Iurie Gotişan, întrebându-se dacă în actuala conjunctură şi-ar mai merita Republica Moldova statutul de neutralitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite