Dezbatere: Reformele în justiţie înseamnă preluarea controlului asupra domeniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
justitie

Reformele pe care fiecare guvernare vine să îl facă în sectorul justiţiei înseamnă, în realitate, înseamnă preluarea controlului asupra domeniului. Magistraţii nu au nevoie de control politic asupra lor, ei au nevoie de lege şi de independenţă pentru a-şi face meserie.

„În momentul în care se enunţă necesitatea unei reforme, trebuie să se enunţe, în primul rând, problemele”, spune Victor Panţâru. Potrivit avocatului, reforma administrativă în justiţie s-a făcut relativ recent şi acela a fost un pas greşit având în vedere că accesul către instanţă s-a îngreunat.

Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Forum” de la postul Vocea Basarabiei de către fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Victor Puşcaş şi avocatul Victor Panţâru, transmite IPN.

În opinia avocatului, actualmente judecătorii au început să nu aibă încredere în organul lor de administrare care este Consiliul Superior al Magistraturii. Respectiv, judecătorii nu se simt protejaţi de CSM, lucru considerat negativ.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Victor Puşcaş susţine că în Republica Moldova se formează opinia publică referitor la justiţie în jurul unor dosare de rezonanţă care se referă la sume mare de bani, în care sunt implicate televiziuni, troli etc. care se năpustesc asupra judecătorilor. În plus, ar exista şi justiţie televizată. Victor Puşcaş spune că în Republica Moldova aproximativ 20% din populaţie crede în justiţie, în timp ce în statele europene, gradul de încredere este, în medie, de 4,5%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite