Avocatul poporului: Rămânem cea mai săracă ţară din Europa pentru că acceptăm să fim furaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mihail cotorobai

În ajunul celei de-a 29-a aniversari a Independenţei Republicii Moldova, agenţia de presă IPN adună gândurile celor care au ceva de spus despre aceşti ani, despre ţară, despre societate. Gândurile avocatului poporului, Mihail Cotorobai, la 29 de ani de Independenţă:

În 29 de ani de independenţă nu s-a reuşit instituirea unor tradiţii democratice în care respectul faţă de drepturile şi libertăţile omului să devină valori incontestabile. „Ne-am relaxat prea devreme şi am depus efort insuficient pentru a duce reformele democratice până la capăt. De aceea, şi în 2020 reafirm ca şi cetăţean, nu percep aceşti 29 de ani ca pe o perioada de succes, de fortificare a independenţei şi suveranităţii statului Republica Moldova”, declarat Mihail Cotorobai.

Potrivit ombudsmanului, Republica Moldova, în cei 29 de ani de independenţă, a reuşit să constituie statul cu toate instituţiile corespunzătoare, să devină ţară-membru al ONU, Consiliului Europei şi al multor altor structuri şi instrumente internaţionale. Moldova şi-a stabilit drept obiective strategice de edificarea  unui stat democratic, de drept, în care se respectă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. A avansat în realizarea opţiunii de integrare europeană, semnând în 2014, Acordul de Asociere cu UE. Cu toate acestea, anii de independenţă a Republicii Moldova au fost mai mult o perioadă de încercări şi, din păcate, cu puţine realizări, inclusiv pentru că obiective atinse nu au fost puse în valoare.

Însă, consideră ombudsmanul, şanse de a schimba lucrurile în bine există întotdeauna, mai ales că există destul potenţial pentru asta, dar mai e nevoie de schimbare de atitudine.

„E nevoie să responsabilizăm elita politică şi s-o facem să acţioneze în exclusivitate în interesele oamenilor şi mai puţin în interes privat. Cele mai prospere naţiuni au atins un grad avansat de libertate şi de bunăstare datorită faptului că liderii acestora şi-au respectat poporul şi au  pus valoarea demnităţii umane mai presus de orice”. O putere responsabilă şi care îşi respectă cetăţenii, garantează libertăţi şi condiţii de trai decente tuturor locuitorilor, nu este străină binelui oamenilor şi intervine benefic în favoarea lor oricând situaţia o cere, spune Mihail Cotorobai.

În opinia sa, mai trebuie schimbată atitudinea cetăţenilor faţă de evenimentele din ţară şi faţă de acei care îi conduc. Oamenii  trebuie să înţeleagă că ei pot schimba lucrurile dacă vor impune respect faţă de sine. „Rămânem a fi, şi după 29 ani de independenţă, cea mai săraca ţară din Europa pentru că acceptăm să fim furaţi, nelegiuiţi şi trataţi cu desconsiderare de către acei pe care i-am ales să ne conducă”.

Situaţia se poate schimba în cazul în care respectul pentru drepturile şi libertăţile omului va deveni o prioritate absolută în Republica Moldova, iar autorităţile vor acţiona în spiritul principiilor bunei guvernări. Buna guvernare presupune respectarea totală a drepturilor omului, asigurarea supremaţiei legii, sector public eficient,  transparenţa actului de guvernare, echitate, dezvoltare durabilă, atitudini şi valori care promovează responsabilitatea, solidaritatea şi toleranţa, a precizat Mihail Cotorobai.

Avocatul Poporului susţine că cea de-a 29-a aniversarea este una tristă pe fundalul statisticilor în creştere a numărului de persoane infectate de COVID-19 şi descreşterii dramatice a încrederii cetăţenilor în capacitatea autorităţilor de a gestiona eficient criza epidemiologică. „Îmi doresc mult să trecem acest test fără multe pierderi de vieţi omeneşti. Impactul economic şi social, din păcate, este unul enorm. COVID-19 ne-a afectat viaţa în totalitate şi ne-a redus din puţinele beneficii pe care le-am avut, având în vedere realităţile din Republica Moldova. Să manifestăm înţelepciune pentru a estima la justa valoare gravitatea situaţiei şi să acţionăm chibzuit şi la rece. E valabil în egală măsură şi pentru autorităţi, şi pentru cetăţeni”.

Mihail Cotorobai şi-a exprimat speranţa că, în perioada post-COVID, vor fi lansate reforme serioase în sistemul medical, educaţional şi în alte sfere. Oamenii vor învăţa să fie mai toleranţi şi mai săritori la nevoie, mai responsabili, vor respecta drepturile  semenilor pentru a se bucura de respectarea drepturilor lor. În caz contrar, oamenii vor rămâne cu aceleaşi frustrări şi la 35 sau 40 ani de la declararea independenţei.

Ombudsmanul Mihail Cotorobai este jurist de profesie, a studiat dreptul în Federaţia Rusă, la Universitatea de Stat ,,A. A. Jdanov”. A fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. În 1996, este numit judecător la Curtea Constituţională, funcţie pe care a deţinut-o până în septembrie 2002, în acelaşi an  a obţinut şi licenţa de avocat. Apoi, şi-a continuat activitatea didactică la USM, fiind şi arbitru al Curţii de Arbitraj şi Mediere de pe lângă Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”. În aprilie 2015 a fost votat de Parlament în funcţia de avocat al poporului, pentru un mandat de şapte ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite