Arcadie Suceveanu: „Mihai Eminescu ar fi fost astăzi printre protestatari”
0
Poetul, scriitorul şi publicistul Mihai Eminescu s-ar fi aflat printre protestatarii care stau în stradă şi ar fi scris, totodată, despre tot ce se întâmplă pentru a-i îndemna pe politicieni să se trezească, dacă ar fi trăit astăzi, spune preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu. Acesta ne-a acordat un interviu în contextul aniversării a 166 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.
Ce reprezintă numele lui Mihai Eminescu pentru generaţiile actuale?
Bineînţeles că a devenit o tradiţie pe care o respectăm şi o urmăm cu religiozitate de a-l sărbători în fiecare an de două ori, adică la ziua de naştere şi la ziua comemorării pe 15 iunie, pe poetul nostru naţional Mihai Eminescu pentru că el este simbolul nostru cultural. Dar este mai mult decât poet, mai mult decât poetul nostru naţional, el este conţiinţa noastră – toate evenimentele care au avut loc în Basarabia, mai cu seamă în perioada de după destrămarea Uniunii Sovietice, sunt legate de numele lui Eminescu, de poezia lui. El a fost reperul nostru în toate evenimentele care s-au succedat din acel moment până astăzi. Deci, sub semnul lui Mihai Eminescu s-a dus lupta pentru recucerirea valorilor noastre sociale şi naţionale – limbă, alfabet, tricolor, libertate, demnitate etc.
Cum credeţi, ce ar fi scris zilele acestea Eminescu în calitate de publicist, în special referitor la ce se întâmplă pe scena politică de la noi, dacă s-ar fi aflat la Chişinău?
Evenimentele care au loc la noi pe scena politică mai tot timpul şi în special în ultima perioadă ne demonstrează încă o dată faptul că Eminescu este un poet şi un publicist actual, este teribil de actual dacă mi se îngăduie această expresie. Poezia lui socială şi mai cu seamă publicistica lui, cel puţin anumite fragmente, sunt decupate parcă din contextul realităţilor pe care le trăim noi astăzi în Republica Moldova. În acest sens, nu dau decât un singur exemplu şi fac referire la versurile lui din „Glossă”: „Alte măşti, aceeaşi piesă / Alte guri, aceeaşi gamă”. Deci, iată că suntem martorii faptului că pe scena politică apar şi dispar, apoi iar apar alte măşti, dar piesa rămâne aceeaşi. Cântecul patriotismului – când sincer, când fals – răsună din alte guri, dar gama este aceeaşi. La fel, în ce priveşte şi alte momente referitoare la soarta românilor în general în context istoric pe care le întâlnim la Eminescu, sunt foarte şi foarte actuale.
Unde mai exact s-ar fi găsit Mihai Eminescu şi ce lecţii ne-ar fi dat?
Eminescu este poetul şi scriitorul la care recurgem de fiecare dată şi el ne oferă şi astăzi nişte lecţii fără să fie printre noi. Una dintre cele mai importante pe care ar trebui să le însuşim de la el, din publicistica lui mai cu seamă, este să ne solidarizăm, să ne unim pentru că numai solidarizându-ne putem să realizăm ceea ce ne-am propus noi, adică idealurile sociale şi cele naţionale. În primul rând, oamenii politici ar trebui să se pătrundă de acest adevăr. Atunci când Eminescu a descris în articolele sale politice comportamentul unor deputaţi de pe vremea lui, parcă a tras la indigo anumite situaţii din actualul nostru Parlament, din viaţa noastră politică şi din viaţa noastră cotidiană. El s-ar fi găsit printre oamenii de rând din stradă şi ar rămâne stupefiat şi cu totul controversat să constate că noi nu suntem în stare să însuşim nişte lecţii de morală, comporament, conduită nici după atâta timp. El ar fi astăzi, bineînţeles, un poet care nu ar putea să rămână indiferent şi cu siguranţă un poet implicat în miezul evenimentelor, aşa cum a fost în timpul vieţii lui.
Este cunoscut faptul că mulţi politicieni vin şi depun flori la bustul lui Eminescu mai degrabă pentru a-şi face capital de imagine, decât chiar pentru a-l înţelege, comemora şi onora. Cum credeţi, dat fiind faptul că acum politicienii noştri umblă disperaţi să-şi rezolve interesele personale şi fug de presă, câţi dintre ei vor veni astăzi cu flori pe Aleea Clasicilor?
Nu ştiu ce atitudine vor lua şi ce comportament vor avea oamenii politici, dar contextul ne arată că ei de fapt ar trebui să fie mai mult în piaţă decât pe Aleea Clasicilor, fiindcă dacă nu au ce le spune oamenilor, atunci nu au ce-i spune nici lui Eminescu. Este greu de spus, o să vedem. Oricum, Eminescu trebuie omagiat în orice condiţii. Bineînţeles, cei sinceri vor veni, iar alţii se vor eschiva sub diferite pretexte. Este greu de spus, dar cred că prezenţa lor ar fi necesară mai degrabă în piaţă, în faţa mulţimii adunate.