VIDEO Antalya, „Riviera” turcească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce plajele din sudul Turciei au atât de mult succes printre turişti? În primul rând, pentru serviciile all-inclusive. Spa-ul e grozav, golful câştigă teren, iar distracţiile sunt variate. În plus, aici se găsesc unele dintre cele mai bune restaurante turceşti şi situri arheologice fascinante.

Românii sunt înnebuniţi după Antalya pentru că o asemuiesc Paradisului. Insulele exotice sunt prea îndepărtate şi sunt scumpe; de ce n-ar zbura două ore până-n oaza luxuriantă a hotelului cu multe piscine, plajă privată şi restaurante cu meniuri ameţitoare din sudul Turciei? Nu rămâne decât să se hotărască între nenumăratele variante găsite la agenţiile de turism şi vacanţa e deja o reuşită.

Cunoscătorii au auzit deja de cele patru mari zone: Lara (cea mai apropiată de aeroport), Belek (cea mai fiţoasă), Kemer (cea mai frumoasă; aici, munţii Taurus aproape se prăbuşesc în Mediterană, iar dacă stai cu spatele la mare, ai impresia că eşti într-o staţiune montană) şi Side (cea mai nouă, cu hoteluri mari, recent inaugurate, dar şi cea mai îndepărtată). Ar fi poate de menţionat că Antalya nu înseamnă doar resorturi cu grădini luxuriante, ci şi servicii all-inclusive imbatabile, dotate cu echipe de entertaineri care încearcă imposibilul, cu aqua parcuri colorate pentru copii, spa-uri de vis pentru mămici şi terenuri de golf generoase pentru tătici.

Golf pe gazon de Bermude

Şi pentru că golful e o industrie care aduce Turciei aproximativ 500 de milioane de euro anual, vom începe periplul nostru în Antalya cu zona cea mai dezvoltată din acest punct de vedere: Belek. În prezent, există acolo deja şase terenuri de lux, cu gazon de Bermude şi peisaje relaxante. Numai anul trecut, numărul jucătorilor de golf împătimiţi care s-au cazat în hotelurile din Belek, cheltuindu-şi banii pe sejururi de golf, a depăşit cifra de 60.000.

Şi cum Antalya a sfidat criza în 2009, în 2010 sunt aşteptaţi 80.000 de turişti care-şi vor axa vacanţa pe partidele de golf. Mult mai mulţi oameni merg pe Riviera turcească să se relaxeze pur şi simplu. Dacă se plictisesc de huzureala din resorturi, sunt surprinşi de oferta bogată de atracţii turistice.

Oraşul modern şi-a întins tentaculele pe un platou stâncos, înconjurat de surprinzătorii munţi Taurus. La baza stâncilor se întinde Mediterana, astfel că multe dintre hotelurile imense din zonele limitrofe au vedere direct la mare. La 12 km, în Lara, se află cea mai bună plajă din întreaga regiune, cunoscută pentru nisipul ei fin şi auriu, aşa că dezvoltarea zonei într-o staţiune în toată regula nu trebuie să mai mire pe nimeni. La cealaltă ieşire din oraş, către vest, aproape la fel de populară, deşi pietroasă, Konyaalti îşi primeşte vizitatorii cu un relief surprinzător în special în zona cascadelor Duden şi Kursunlu.

image

Cascada Duden (Karpuzkardilan), din apropierea plajei Lara

„Curtea Castelului"

Kaleici este ceea ce englezii numesc „Old Town". Adică centrul istoric, ceea ce în turcă înseamnă „curtea castelului", şi este unul dintre cele mai autentice locuri pe care le veţi descoperi. Discret, şarmant, are alei pietruite care coboară către micul port zgomotos, de pe cheile căruia puteţi admira nu doar iahturile albe şi strălucitoare, ci şi mici bărci pescăreşti.

De la un capăt la altul, o salbă de restaurante şi terase cu vedere la mare vă face cu ochiul; se mănâncă bine şi se beau nişte fresh-uri de portocale demenţiale. Vechile case de lemn, construite în stil otoman şi umbrite de portocali, au fost transformate de curând în butic-hoteluri sau magazinaşe de suvenire. Nu plecaţi fără să vizitaţi Muzeul Antalyei, unde sunt expuse colecţii de statui aduse din siturile arheologice de la Perge, Aspendos şi Side, locuri importante în istoria Antalyei!

Peregrinările prin labirintul de străduţe vă pot purta către Poarta lui Adrian, un monument din secolul al II-lea care trece peste o alee de marmură sau către vechiul turn otoman cu ceas, de unde se vede şi Minaretul Yivli, locul preferat de turişti pentru fotografii. Pe podea, oriunde vă uitaţi, veţi vedea cuvintele lui Mohamed şi ale lui Allah scrise cu litere turcoaz sau albastru-închis. La muzeul Suna şi Inan Kirac Kaleici, o parte găzduit într-o casă otomană, o parte într-o biserică din secolul al XIX-lea, restaurată, puteţi vedea o colecţie provocatoare de ceramică de Canakkale, pe vremuri kitsch, azi apreciată, şi mai multe fotografii din zilele în care Antalya nu era oraşul modern şi extrem de întins de azi.

image

În spatele hotelurilor din Kemer se înalţă munţii Taurus

Oraşul Sfântului Nicolae

Din centru, mergând aproximativ 50 de kilometri către est, ajungeţi la Aspendos, unul dintre cele trei situri de care am amintit mai sus. Pe vremea imperiului roman, era un important centru comercial, azi impresionează cu amfiteatrul construit prin anul 162 e.n., foarte bine conservat. În fiecare an, în lunile iunie şi iulie, acesta găzduieşte Festivalul Operei şi Baletului de la Aspendos, iar cele 15.000 de locuri sunt mereu arhipline.

Un alt punct de atracţie este apeductul, aproape intact, care aducea apă în oraş. La Phaselis, pe locul unde cândva fremătau de zgomot şi agitaţie cele trei porturi ale oraşului Lycian, cuibărit în spatele muntelui Tahtali e un punct important de oprire al iahturilor care navighează pe Mediterana. Apele limpezi ale golfuleţului şi plajele de nisip atrag mereu turişti în căutare de colţuri paradisiace. Situl arheologic are o serie de ruine romane interesante: un teatru, băile, apeductele, o agora şi o acropolă. Perge, un oraş important din vechea provincie romană Pamphylia, a intrat în istorie şi pentru vizita Sf.

Pavel în timpul călătoriei lui de misionerat creştin. Sunt demne de atenţie poarta oraşului, flancată de tancuri uriaşe, teatrul şi vechile băi. Şi încă ceva ce n-ar trebui să rataţi: Demre (sau Kale), oraşul unde a trăit Sf. Nicolae. În zonă, toată lumea o să-ţi spună că el este de fapt Moş Crăciun. În afară de Biserica Sf. Nicolae, mergeţi la mormintele din stânci şi la vechiul teatru.

image

Fortăreaţa oraşului vechi străjuieşte portul Antalyei

Rafting şi scuba

Cine vrea ceva ieşit din comun poate încerca o cursă de rafting. De regulă, agenţiile de turism organizează excursii opţionale în Parcul Canionului Koprulu, care includ vizite la cascada Duden sau într-una dintre insulele Golfului Antalyei, şi desigur o alunecare spectaculoasă pe râul înconjurat de păduri de cedru. Cine se încumetă plăteşte pentru această escapadă 40-50 de euro.

Iubitorii scuba divingului ar trebui să se ducă în Side, unde există mai multe locuri interesante de scufundat, printre care Peştera cu pietre picurătoare sau Peştera Liliacului. Scufundările sunt supravegheate de instructori şi nu se coboară la o adâncime mai mare de 30 de metri. Şi la Kemer există vreo 25 de locuri de scufundat: epave, canioane şi peşteri subacvatice, iar pe lângă Reciful Peştelui Zburător pot fi văzute baracude, calamari, caracatiţe şi nenumărate ancore.

Sejururi în Antalya:

O vacanţă de o săptămînă în Side la Hotel Laphetos Beach Resort & Spa de cinci stele costă de la 478 de euro de persoană, în tarif fiind incluse transportul cu avionul, transferurile, şapte nopţi de cazare cu ultra all inclusive, asistenţă turistică prin agenţia Prompt Service Travel.

Şapte nopţi cu all inclusive în Kemer la Hotel Fame Residence Goynuk de cinci stele costă de la 502 euro/pers., fiind inclus şi transportul cu avionul, transferurile, asistenţă turistică prin Christian Tour.

image

Amfiteatrul din Aspendos a fost construit în 162 e.n.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite