Concurs "însângerat" într-o comună din România: măcelarii se întrec la tăiatul porcului în mod tradiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măcelari din România şi Slovacia vor participa sâmbătă, 28 ianuarie, la un concurs de tăiat porcul prin utilizarea metodelor tradiţionale.

Nouă echipe, fiecare formată din 10 membri, se vor întrece, la finele acestei săptămâni, în comuna sălăjeană Nuşfalău, în cadrul celei de-a treia ediţii a Concursului de tăiat porcul în mod tradiţional. Competitorii, romanâni şi slovaci, îşi vor etala măiestria în înjunghiat şi tranşat porcul, dar şi în pregătit preparate tradiţionale.
Potrivit organizatorilor evenimentului, toţi porcii pentru sacrificat sunt crescuţi ecologic, în gospodăriile localnicilor, şi au certificate de sănătate, iar după sacrificare, li se va face analiza trichineloscopică, pentru a elimina orice riscuri.

"Comunitatea noastră păstrează tradiţiile din cele mai vechi timpuri. Pentru că ne dorim ca tradiţia tăiatului porcului să nu se piardă, acum doi ani am lansat acest concurs anual, după ce am asistat la un eveniment asemănător într-o localitate din Ungaria cu care suntem înfrăţiţi. Ar fi păcat ca tinerii noştri să uite de tradiţii", susţine primarul din Nuşfalău, Radu Mate.

Acesta a precizat că fiecare echipă va fi jurizată în funcţie de talentul şi rapiditatea dovedite pe parcursul etapelor procesului de sacrificare în mod tradiţional a porcului. Va fi punctată şi priceperea competitorilor în domeniul gastronomic, una din probe constând în pregătirea de preparate specifice, cum ar fi supă de carne, sângerete, cârnat, caltaboş, varză cu carne ori babgulyas, toate stropite cu un pahar de pălincă ori unul cu vin cald şi servite pe baloţi de paie, pe ritmuri de muzică lăutărească.

Vă mai recomandăm:

Tradiţii peste care s-a aşternut praful. „Danţul în şură“, locul unde se perfectau căsătoriile din satul sălăjean

FOTO Comuna de Cartea Recordurilor. Peste 1.500 de bucăţi de clisă fripte-n botă la Pericei, în speranţa unui nou record mondial

Nunta străbunicilor, recreată în detaliu după 75 de ani. Nepoata de 19 ani l-a avut drept mire pe un prieten bun din sat

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite