Ce rol are, de fapt, apendicele - „organ inutil” sau sursă de „bacterii bune” pentru organism? - explicaţiile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apendicita dă dureri abdominale severe FOTO 123 RF
Apendicita dă dureri abdominale severe FOTO 123 RF

Multă vreme, apendicele a fost considerat un organ inutil, de care omul se poate dispensa, la nevoie, fără a suferi nicio consecinţă. Un studiu medical publicat în 2007 a arătat, însă, că apendicele nu este o simplă bucată de intestin fără nici un rost, ci un organ cu rol în imunitatea organismului.

Apendicele este o deviere a intestinului gros, situată în partea dreaptă a abdomenului. Este situat în apropiere de intersecţia dintre intestinul gros şi cel subţire şi are forma unui tub cu lungime de până la 10 centimetri. Prezenţa apendicelui în corp este simţită atunci când se inflamează, apendicita fiind frecventă în special la copii şi tineri. Apendicita apare atunci când apendicele este blocat cu materii fecale sau resturi alimentare.

În majoritatea cazurilor, inflamarea apendicelui impune extirparea lui, intervenţia chirurgicală fiind considerată una de rutină. Deşi lumea medicală consideră, în unanimitate, că extirparea apendicelui în caz de inflamare este obligatorie, pentru că altfel se poate pune în pericol însăşi viaţa pacientului, nu la fel de unitare sunt părerile legate de rolul acestui organ în corpul omenesc. Considerat multă vreme de toată lumea un organ inutil, percepţia asupra apendicelui s-a schimbat mai cu seamă în 2007, când cercetătorii de la Duke University Medical Center din Satele Unite ale Americii au dat publicităţii un studiu care arăta rolul apendicelui în protecţia împotriva infecţiilor. 

Mai exact, cercetătorii americani susţineau că apendicele are rol de protecţie a organismului faţă de germenii nocivi şi de protejare a florei bacteriene saprofite, care se găseşte în mod normal în tubul digestiv. Potrivit studiului, aceste bacterii saprofite din apendice pot supravieţui unui episod diareic, favorizând repopularea tubului digestiv  cu  bacterii saprofite după încheierea episodului.

Mihai Iacob, medic primar generalist, spune, însă, că nimeni nu a pus, până acum, în evidenţă, o reacţie diferită la o boală diareică a unui organism care a suferit apendicectomie faţă de unul care beneficiază de prezente apendicelui.

”Nu s-a dovedit că lipsa apendicelui are vreo influenţă asupra sănătăţii sau evoluţiei stării de sănătate a unui pacient. Mai mult, aceeaşi floră saprofită cu care este tapetat peretele apendicelui tapetează şi pereţii intestinului gros, aşa că acele bacterii bune, de care se vorbeşte, sunt oricum prezente în tubul digestiv, cu sau fără aportul apendicelui”, explică medicul.

Mihai Iacob spune că utilitatea apendicelui, chiar şi dacă ar fi unanim acceptată, este clar estompată de necesitatea eliminării lui în cazul unei inflamări, întrucât - din cauza mediului septic - este vorba despre un organ care nu reacţionează, în majoritatea cazurilor, la tratamentul cu antibiotic, deci intervenţia chirurgicală nu poate fi evitată.


Apendicele este scos mult mai des în ţările dezvoltate

Studiul cercetătorilor americani face referire şi la date epidemiologice mai vechi (1988), potrivit cărora există o diferenţă semnificativă între incidenta apendicitei în ţările sărace, în raport cu cele dezvoltate. Mai exact, se pare că apendicitele sunt mult mai frecvente în ţările dezvoltate, fapt pus de cercetători pe seama igienei exagerate, care determină, la rândul ei, o reacţie imunologică exacerbată a organismului. Aceeaşi reacţie imunologică exacerbată cauzată de igiena excesivă ar determina - spun specialiştii - şi incidenţa mare în aceste ţări a alergiilor şi bolilor autoimune.

Vă mai recomandăm: 

Alimentele care te pot îmbolnăvi de cancer. Specialiştii explică ce ar trebui să evităm pentru a preveni boli grave

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Cât de sănătos este laptele? Ce este fals şi ce este real din noile teorii despre efectele nocive ale laptelui, un aliment controversat - explicaţii medicale

Adevăratele motive pentru care ne creşte colesterolul. Dezvăluirile unui doctor: „O enzimă-duşman e cea care ne face rău“


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite