Ce gătim de Paşti: Friptură de ied cu comlău (muguri de hamei)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţetă tradiţională de Paşti de pe Valea Almaşului, judeţul Sălaj, umple casele de aromele combinate ale cărnii de ied cu cele ale verdeţurilor de sezon. Este vorba despre friptura de ied cu garnitură de muguri de hamei - sau comlău, cum i se spune hameiului în această parte de ţară - ale cărei secrete sunt dezvăluite pentru cititorii Adevărul de bucătarul Mircea Groza.

Mircea Groza spune că reţeta, deopotrivă gustoasă şi sănătoasă, se mai găteşte şi acum în satele de pe Valea Almaşului, mai cu seamă în Coşeiu şi Archid. "Pentru această reţetă avem nevoie de pulpele şi cotletul unui ied, care se spală, se porţionează şi se condimentează cu sare, piper, zeamă de lămâie şi ulei, după care se lasă câteva ore la rece. Într-o cratiţă mai largă, se toarnă ulei şi puţină untură de porc, se trag bucăţile de carne pe toate părţile, se adaugă puţină apă caldă, se pun şi trei - patru crenguţe de tarhon, după care se pune capac şi se dă la cuptor", explică bucătarul.

Cât stă friptura la cuptor, gospodinele se pot ocupa de garnitură: ""Comlăul se alege, se spală şi se rup mugurii şi frunzele mai proaspete cam la trei - patru centimetri lungime iar apoi se opăresc. Într-o tigaie largă se pune puţin ulei, se înmoaie o legătură de ceapă verde şi trei - patru fire de usturoi verde tăiate rondele mici, amestecând în continuu să nu se ardă, se pune o lingură de făină, o linguriţă de boia, se amestecă să nu se facă cocoloaşe şi se lungeşte sosul cu puţină apă rece. Se pune sare şi piper şi, după ce dă un clocot, se adaugă muguri de hamei şi, dacă mai este nevoie, puţină apă caldă. Se fierbe totul amestecând uşor şi se adaugă, apoi, două - trei roşii din conservă, decojite şi tăiate cubuleţe mici, împreună cu sucul de roşii. Se mai fierbe încet până se pătrund roşiile, iar apoi se serveşte ca şi garnitură cu o bucată din friptura de ied de la cuptor".

Mircea Groya recomandă ca, pentru a da un aspect şi mai proaspăt farfuriei, să se folosească drept decor ceapă verde şi usturoi proaspăt, tăiate rondele. Totodată, bucătarul spune că aceeaşi reţetă se poate face şi înlocuid hameiul cu frunze de potbal, spălate, opărite şi tăiate felii. 

Citeşte şi Mircea Groza, bucătarul care găteşte mâncare romană

FOTO Un... ţăran la Palatul Elisabeta. Mircea Groza a dus Casei Regale un coş cu bunătăţi locale

Mircea Groza găteşte bunătăţi la Revelionul lui Dinescu cu ierburi sălăjene

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite