BAC 2014 Proba orală la Limba Română. Subiecte "surpriză" pentru candidaţii din Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacalaureatul a început cu proba orală la limba română
Bacalaureatul a început cu proba orală la limba română

Candidaţii înscrişi la examenul de bacalaureat au intrat, de marţi, 10 iunie, în focurile probelor de evaluare a competenţelor. Prima probă programată, pentru care au fost rezervate zilele de marţi şi de miercuri, este cea de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română.

În Sălaj, sunt înscrişi la examen, în această sesiune, 2.123 de candidaţi, mai puţini cu peste 300 faţă de anul trecut. Inspectorul şcolar general Gheorghe Bancea spune că scăderea numărului de candidaţi este dată în principal de scăderea natalităţii, în anii terminali de liceu fiind înscrişi anul acesta cu 237 de elevi mai puţin decât în urmă cu un an. Chiar şi aşa, există o diferenţă semnificativă între numărul elevilor înscrişi la începutul anului şcolar în anii terminali şi cel al candidaţilor din seria curentă. Astfel, dintre cei 2.310 elevi înscrişi la şcoală în acest an, doar 1.866 s-au înscris şi la bacalaureat, ceea ce înseamnă că aproape 20 la sută dintre ei au decis, din diverse motive, să nu se înscrie la examen.

Examen la 32 de grade Celsius

Absolvenţii care au decis să susţină, totuşi, examen, au avut de susţinut marţi prima probă pe o căldură înăbuşitoare, 32 de grade arătând, la orele amiezii, termometrul de la Ceas. Candidaţii de la Colegiul Naţional "Silvania" au fost ceva mai norocoşi, corpul C - acolo unde au fost organizate sălile de examinare - fiind suficient de răcoros pentru a asigura confortul adolescenţilor. Chiar dacă vorbim despre cel mai bun liceu din judeţ, subiectele nu au fost considerate uşoare nici măcar de candidaţii de aici. "Mie mi-a picat un articol de lege. Nu prea ne-am întâlnit cu asta la ore, dar am vorbit despre asta şi până la urmă a fost bine", ne-a spus, la ieşirea din sală, un absolvent al clasei a XII-a C (mate-informatică - intensiv).

elev 1

Nici colegul care-l însoţeşte n-a scăpat de surprize. "Eu am avut de vorbit despre o scrisoare adresată de Mihail Kogălniceanu lui Ghica. După părerea mea, cel mai important era să fi citit, să-ţi fi dezvoltat vocabularul, pentru că aşa te descurci. Sigur, contează şi să ai norocul să îţi pice un subiect uşor, pentru că unele sunt mai dificile, altele nu, dar dacă te pregăteşti, te descurci", spune el.

elev 2

Grupul este completat de un alt tânăr, care ne spune că lui i-a picat un text istoric. "Era vorba despre primul război dacă-roman. Mi-a plăcut textul. L-am putut aborda foarte bine", mărturiseşte absolventul.

elev 3

Proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română continuă marţi, când începe şi proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba maternă.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite