Amintiri despre Zalăul de altădată: bucate pregătite după reţete vechi de peste o sută de ani, oferite gratuit gurmanzilor
0Mâncare pregătită, la ceaun, după reţete vechi de peste o sută de ani, ”asezonată” cu puţină slănină şi ”stropită” cu un păhărel de pălincă de prune. Sunt dimensiunile răsfăţului culinar pe care îl pregătesc pentru duminică, 2 august, membrii grupului ”Amintiri despre Zalău”.
Un eveniment inedit are loc duminică, 2 august, la Zalău, în curtea Centrului de Cultură şi Artă Sălaj. Bucătarul Mircea Groza va pregăti bucate tradiţionale după reţete vechi de o sută de ani şi le va oferi, gratuit, gurmanzilor. Iniţiativa aparţine unui grup de nostalgici constituit pe Facebook, intitulat ”Amintiri despre Zalău”, şi are loc în cadrul Zilelor Oraşului.
”Am primit cadou de la o prietenă un caiet de reţete, scris de mână, cu pana, la 1877. Are 30 - 40 de pagini, este foarte ordonat - are inclusiv cuprins - şi include multe reţete de la acea vreme, în special de prăjituri, îngheţată”, îşi dezvăluie maestrul Mircea Groza sursa de inspiraţie pentru duminică. El spune că a ales, din caiet, două reţete care pot fi pregătite în aer liber şi la care îşi vor aduce contribuţia, cu ingrediente şi cu ”munca” aferentă, toţi membrii grupului. Bineînţeles, sub coordonarea sa. Este vorba despre ”zamă de carne de găină, raţă şi curcan cu razalăi pârgăliţi şi porc cu vin, mirodenii şi sos de strugurei”, precizează Groza.
Meniul va fi completat de câte o bucăţică de slănină afumată la ţară, o bucată de caş de oaie şi, evident, de ”sfânta” pălincă, asigurată tot de organizatori. Gurmanzii care vor trece pe acolo duminică, după ieşirea de la biserică, vor putea gusta gratuit din bucate.
Vă mai recomandăm:
Chinurile facerii „Pălincii de Zalău“ sau cum a ajuns brandul judeţului un produs de lux
Secretele bucătarilor: Cum transformi florile în delicii culinare