Romii din Sălaj nu vor să fie ţigani
0Iniţiativa parlamentară care priveşte schimbarea denumirii de rom în cea de ţigan nu le prieşte romilor din judeţul nostru.Organizaţiile care luptă pentru drepturile romilor spun că această iniţiativă este contrară Constituţiei României.
Robert Vaszi, preşedintele Asociaţiei „Şanse egale” Sălaj, şi liderii altor organizaţii nonguvernamentale de profil, le-au trimis parlamentarilor sălăjeni o scrisoare deschisă în care „protestează cu vehemenţă faţă de avizarea pozitivă a propunerii legislative privind terminologia oficială utilizată pentru etnia ţiganilor de către Comisia pentru Egalitate de Şanse şi Comisia pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi din cadrul Senatului”.
Ei consideră că respectiva iniţiativă încalcă în mod flagrant şi cu bună ştiinţă tratatele internaţionale ratificate de statul român, precum şi Constituţia României.
„Cuvântul ţigan este peiorativ“
Alin Lăcătuş, consilier pe probleme de romi din cadrul Prefecturii Sălaj, spune că unii romi ar fi de acord, însă cei mai mulţi sunt împotrivă. „Punctul nostru de vedere este ca denumirea să rămână cea de «rom» în cadrul organizaţiilor şi instituţiilor publice. Ştim cu toţii că denumirea de «ţigan» are o conotaţie peiorativă. Mai mult, în limba romani nu există cuvântul ţigan, ci aceea de rom“, susţine Lăcătuş.
„Cei mai mulţi oameni se simt discriminaţi. Pe de o parte, vorbitorii de limba romani pentru că ei cunosc acest fapt, însă şi cei care nu vorbesc această limbă, din cauza conotaţiei care din start este negativă”, a explicat consilierul romilor din Prefectura Sălaj. Acesta mai susţine că în structurile publice ale Uniunii Europene, cuvântul ţigan nu este folosit, tocmai în ideea de a nu transmite mesaje cu conotaţie negativă.
„Nu denumirea mă deranjează“
Mircea Lingurar, din Zalău, spune însă că denumirea de ţigan nu-l deranjează. A auzit-o de multe ori, i s-a spus mereu aşa şi spune că este mândru de etnia lui. „Dacă-s ţigan, să-mi zică ţigan! Ce atâta sclifoseală?! Cine-i om tot om îi, ori că-i ţigan, ori că-i rom, ori că-i român. Cine nu, nu!“, susţine Lingurar. „Eu n-am probleme cu denumirea lor, ci cu ceea ce îi consacră ca etnie, dacă pot să spun aşa. Adică felul în care trăiesc şi se comportă ei îi supară pe cei din jur. Şi faptul că valorile lor sunt cu totul altele decat ale altora“, spune Laszlo Kinga, o ingineră din Zalău.
Iniţiativa lui Silviu Prigoană
Deputatul democrat-liberal Silviu Prigoană a iniţiat recent o iniţiativă legislativă de schimbare a denumirii de rom în cea de ţigan. Iniţiativa a fost susţinută de Academia Română, însă a fost respinsă de Senatul României. Proiectul urmează să fie discutat în Camera Deputaţilor.