Maria Pop a transformat lecţiile de fizică în festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Pop este profesor de fizică de 27 de ani. Acum trei ani, a iniţiat la Zalău Festivalul Ştiinţei care s-a bucurat de un mare succes în rândul elevilor.
„Văzusem o astfel de acţiune la Cluj-Napoca şi m-a impresionat foarte tare implicarea elevilor. Am dorit să aducem Festivalul şi la Zalău, dar sigur nu e uşor. Copiilor le place şi mă întreabă mereu când facem o nouă ediţie. Anul acesta au venit şi grădiniţele, cu scenete, şi mă gândesc că viitorul Festivalului va fi al preşcolarilor”, ne mărturiseşte cu emoţie profesorul de fizică.

Festivalul Ştiinţei are loc în fiecare an, în Centrul Zalăului. În acest an au participat 650 de copii din tot judeţul. Micile lor invenţii au reuşit să surprindă în mod plăcut juriul. „La şcoală facem prea multă teorie, dar practic nu facem nimic. Ori în proiectele pe care le pregătesc se implică şi familia copilului. Unele dintre invenţii pot fi puse în practică. Anul acesta, un elev a inventat o telecomandă care-i permite unei persoane plecate în concediu să pornească instalaţia de udat grădina de acasă”, se mândreşte profesorul.

Îşi doreşte un festival naţional

Pentru ediţia de anul viitor, Maria Pop îşi doreşte să extindă festivalul la nivel naţional şi a depus deja documentaţiile în acest sens. Are în pregătire o broşură în care sunt prezentate cele trei ediţii ale Festivalului şi care va ajunge la Ministerul Educaţiei.

„Echipa de elevi mă ajută foarte mult cu organizarea acţiunii pentru că vin cu tot felul de iniţiative. Bucuria mea a fost când a venit un elev care a absolvit la noi şi s-a oferit să ne ajute spunându-mi că el a participat în fiecare an şi nu se poate să lipsească”, afirmă Maria Pop.


De la observaţii fizice, la cele astronomice


Festivalul nu este singurul proiect pe care l-a iniţiat profesorul de fizică. De opt ani coordonează revistă de fizică „PRISMA” în care sunt prezentate explicaţii ale fenomenelor din natură. „Copiilor le place foarte mult ideea de a experimenta. Aşa cum este o plăcere a mea să organizez astfel de acţiuni pentru ei şi o să continui să le fac. Am făcut Nopţi Galilleene, observaţii cu telescopul şi m-au întrebat de ce nu învăţăm astronomie şi la şcoală”, motivează ea.

În octombrie va sărbători cu elevii Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic. Este o acţiune care se desfăşoară anual pe plan  internaţional şi la care participă împreună cu elevii săi pentru al patrulea an. „Le explicam elevilor cum apare curcubeul, cum se formează norii, de ce e cerul albastru şi am ajuns la planete şi stele. Plecând de la fenomenele fizice, am ajuns la observaţiile astronomice”, ne explică Maria Pop legătura dintre fizică şi astronomie.

Ce-i place


„Îmi plac provocările. Şcoala este o provocare continuă. Trebuie să fim prezenţi în această dinamică deosebită pentru a ne adapta mereu şi pentru a aduce ce este nou şi de calitate pentru elevii noştri”, susţine profesorul.

Ce nu-i place

„Nu apreciez persoanele care nu-şi respectă cuvântul dat şi încerc să îi învăţ şi pe elevii mei să trăiască viaţa calitativ şi nu cantitativ, aşa cum îi îndeamnă moda zilelor noastre”, mărturiseşte Maria.

Întrebare şi răspuns

Care sunt plusurile şi minusurile meseriei de dascăl?


M.P.: „Învăţământul este o meserie care îţi aduce foarte multe satisfacţii. Satisfacţia mea cea mai mare sunt elevii mei care acum au devenit profesori de fizică. Desigur că e foarte multă muncă. Dar dacă dacă vrei sa faci ceva ce îţi face plăcere vei reuşi. Dacă nu-ţi iese, tot continui, învăţând din greşeli”.

Cum îi atrageţi pe elevi înspre fizică?

M.P.: „Fizica îţi dă cea mai bună deschidere asupra lumii. Este singurul loc în care copiii au prilejul să înţeleagă lumea de la un capăt la celălalt. Dar, în contextul curriculum-ului actual, studiul fizicii , în viziunea elevilor, este lipsit de motivaţie. Din respect pentru această disciplină, am decis să organizăm acest festival care să promoveze ştiinţele”.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite